Novalić: Nije bilo zloupotreba prilikom prodaje dionica FDS-a

Radiosarajevo.ba
Novalić: Nije bilo zloupotreba prilikom prodaje dionica FDS-a
Fena / Fadil Novalić
Nakon što je obavljena aukcija dionica Fabrike duhana Sarajevo, čime je Vlada Federacije BiH finalizirala prodaju manjinskog udjela ove fabrike, veliki broj natpisa u medijima govorio je o zloupotrebi prodaje manjinskog kapitala Vlade FBIH u FDS-u

Po završetku 69. sjednice Vlade Federacije BiH, u obraćanju medijima, takve natpise o zloupotrebama prilikom jučerašnje prodaje manjinskog kapitala Vlade u Fabrici Duhana Sarajevo (FDS) odbacio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

On je istakao da je prodaja 39 posto državnog kapitala u FDS išla transparentno putem berze gdje je pravilo da je kupac onaj koji ponudi najviše. Podvukao je da je uporedo s tim na Vladi razmatrana sva dokumentacija o kupcu te izvještaju dvije finansijske kuće.

"Nikakvih dogovora nema jer prodaja ide putem berze. Mislim da smo uhvatili posljednji momenat za prodaju FDS prije njenog pada. Ovdje imamo jednog globalnog igrača "British American Tobacco", koji već igra veliku ulogu na svjetskom tržištu, te osvaja region. Što se tiče fonda, koji se spominje, on je registriran u Austriji te je preko njega navedena kompanija i ponudila najviše za FDS", kazao je Novalić.

Podsjećamo, tokom jučerašnjeg dana aukcijom manjinski paket dionica FDS-a kupio je British American Tobacco, jedna od najvećih svjetskih kompanije duhanske industrije, koja je, kako su istakli, ovom investicijom osigurala nastavak poslovanja nekadašnjeg tržišnog lidera u BiH, kao i zadržavanje radnika, koji su također manjinski dioničari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije