Roditelji u Jablanici u strahu: Hoće li se ponoviti prošlogodišnji problem s prevozom učenika?

0
Radiosarajevo.ba
Roditelji u Jablanici u strahu: Hoće li se ponoviti prošlogodišnji problem s prevozom učenika?
Ilustracija: PP / Učenici

Uoči početka školske godine 9. augusta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, roditelji učenika iz općine Jablanica izrazili su zabrinutost zbog neizvjesne situacije s prevozom učenika.

Na redakcijski e-mail portala Jablanicalive stiglo je nekoliko upita od roditelja koji se još uvijek nisu uspjeli informisati o organizaciji prevoza, što budi sjećanje na tešku situaciju iz prošle godine.

Prošle školske godine većina djece u Jablanici nije mogla prisustvovati nastavi zbog nedostatka osiguranog prevoza od kuće do škole. Tadašnji prevoznik nije prihvatio obavezu prevoza za tu školsku godinu, što je prouzrokovalo velike probleme roditeljima i djeci.

Tragičan gubitak: U Sarajevu preminula žena koja je više od godinu čekala na terapiju za karcinom

Tragičan gubitak: U Sarajevu preminula žena koja je više od godinu čekala na terapiju za karcinom

Grupe roditelja organizovale su proteste i apelirale na vlasti, a načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović, pokušao je privući volontere za prevoz, ali ovaj prijedlog nije naišao na odobravanje i realizaciju.

Načelnik Šabanović je u tom periodu izjavio: "Pokušavamo riješiti taj problem, ovo sve što se radilo zadnjih pet godina – sve su to improvizacije i do nekog trajnog rješenja mi moramo improvizirati. Djeca moraju ići u školu." Pet godina se pokušava provesti javna nabava za uslugu prijevoza učenika, koja je zbog brojnih žalbi više od 20 puta poništavana.

S obzirom na blizinu početka nove školske godine, roditelji su i dalje u neizvjesnosti. Kontaktirali su direktora Osnovne škole "Suljo Čilić" Jablanica, koji im je rekao da je općina tražila spisak učenika koji koriste prevoz, ali konkretnih informacija još uvijek nema.

Sindikat uputio otvoreno pismo: Očekujemo da najodgovornija osoba podrži profesoricu Močević

Sindikat uputio otvoreno pismo: Očekujemo da najodgovornija osoba podrži profesoricu Močević

Iz prevozničke firme u Jablanici navode da čekaju raspisivanje tendera, ali da on još uvijek nije objavljen.

Načelnik Šabanović je na sjednici Općinskog vijeća održanoj 30. augusta izjavio da je prevoz učenika dugogodišnji problem, te dodao: "Prevoz učenika kod nas je dugogodišnji problem, a mi činimo sve da taj problem riješimo. Znamo da je prošle godine prevoz vršio jedan prevoznik pod određenim uslovima, a koji je odustao od određenih linija. Ove godine prevoz će se vršiti tamo gdje budemo imali zainteresovanih prevoznika."

Na upite portala JablanicaLive, načelnik Šabanović nije odgovarao. Podsjećamo da je tokom predizborne kampanje 2020. godine obećao da će riješiti pitanje prevoza i osigurati funkcionalan javni prevoz za građane.

Šta će se događati s prevozom učenika na početku školske godine i hoće li se ponoviti prošlogodišnji scenarij, ostaje da vidimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije