Rimac se pravda zašto nije dao saglasnost: "Iznimno cijenim Ismeta Gavrankapetanovića, ali..."

10
Radiosarajevo.ba
Rimac se pravda zašto nije dao saglasnost: "Iznimno cijenim Ismeta Gavrankapetanovića, ali..."
Foto: Radiosarajevo.ba / Nediljko Rimac i Ismet Gavrankapetanović

Federalno ministarstvo zdravstva obavijestilo je danas Upravno vijeće Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da ne daje suglasnost na imenovanje prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

U saopćenju koje potpisuje ministar Nediljko Rimac navodi se kako je 29. decembra 2023. godine ovo ministarstvo zaprimilo zahtjev Upravnog vijeća KCUS-a za davanje suglasnosti na Odluku o izboru prof.dr. Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, sukladno članku 66. Zakona
o zdravstvenoj zaštiti.

"U međuvremenu, Ministarstvo je zaprimilo više prigovora kojima se osporava procedura izbora, te je bilo u obvezi ispitati da li je konkretno imenovanje zasnovano na Zakonu i propisima donijetim na temelju Zakona.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

U cilju zakonitog i transparentnog postupanja u postupku izdavanja suglasnosti, Ministarstvo je zatražilo od Upravnog vijeća KCUS-a da dostavi kompletnu dokumentaciju, vezano za natječaj, prijave i dokumentaciju kandidata, zapisnike i ostalo, te zatražilo mišljenje drugih institucija, s obzirom na to da je prvobitno dostavljena samo Odluka Upravnog vijeća o imenovanju Generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Uvidom u dostavljeni spis utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof.dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona, utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati suglasnost na traženo imenovanje sukladno ovlastima iz članka 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju suglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH", navodi se u saopćenju, pa nastavlja: 

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

"Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof.dr. Gavrankapetanovića radi čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima. Nadalje napominjemo da niti jednim propisom nije definiran rok za davanje suglasnosti za izbor generalnog direktora, a kako se spekuliralo u javnosti. S tim u svezi, treba uzeti u obzir i da je dokumentacija tražena od Upravnog vijeća KCUS-a kompletirana tek 9. februara 2024. godine.

Posebno naglašavamo da rad i funkcioniranje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu niti u jednom trenutku nisu ugroženi, s obzirom na to da još traje mandat privremenog Upravnog vijeća i v.d. direktora. Daljnja procedura, nakon nedavanja suglasnosti na imenovanje generalnog direktora, u nadležnosti je Upravnog vijeća KCUS-a, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije