Reuf Bajrović: Europa pomaže uništavanje Bosne

10
F. V.
Reuf Bajrović: Europa pomaže uništavanje Bosne
/ Reuf Bajrović

Brojne su reakcije na jučerašnje islamofone, profašističke istupe "ikone europske desnice", mađarskog premijera Viktora Orbana.

Podsjetimo, on je na maratonskoj konferenciji za novinare govorio i o aktualnim temama u zemlji, Europi, ali i Bosni i Hercegovini.

"Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana", naglasio je Orban, te zaključio:

Premijer liga BiH: Igman vodio do 91. minute, pa primio pogodak

Premijer liga BiH: Igman vodio do 91. minute, pa primio pogodak

"U svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje zapadnog Balkana".

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović ističe u razgovoru za Radiosarajevo.ba kako stav premijera Mađarske o muslimanima jeste iznenađenje samo za one koji ne prate politiku Europske unije (EU) prema Bosni i Hercegovini od nezavisnosti naše zemlje 1992. godine.

"Odnos prema Bosni i Hercegovini je određen činjenicom da je demografska većina muslimanska, i da postoji značajan procenat onih koji nisu Bošnjaci i muslimani, a kojima prisustvo islama ne predstavlja prijetnju. Rodoljub Čolakovic, Branko Mikulić, Miro Lazović, Tatjana Ljujić Mijatović, Željko Komšić i druge bitne figure naše historije predstavljaju manjinsku Europu. Treba imati na umu da je današnja EU bila pod Hitlerovom okupacijom i da je većina njenih stanovnika pasivno posmatrala i/ili aktivno učestvovala u nacističkom projektu zatiranja Jevreja. Orbanova izjava je nastavak mržnje prema nekršćanima koji su autohtoni Europljani", veli Bajrović za Radiosarajevo.ba.

On smatra da je proces EU integracija od samog početka bio osmišljen tako da zauvijek isključi europske zemlje sa većinski muslimanskim stanovništvom.

"BiH, Kosovo, Albanija i Turska su na samom začelju isključivo zbog islamofobije koja je dominantni element europske politike. Kako drugačije objasniti da su Mađarska, Rumunija i Bugarska u EU? Koje to ekonomske i demokratske standarde ispunjavaju te zemlje a ne ispunjava Albanija danas? ", upitao se naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, EU postoji preko 50 godina i nikada u svojoj historiji nije imala niti jednu muslimanku ili muslimana na važnoj izvršnoj poziciji u Briselu.

"Treba da se prestanemo lagati da naš liberalizam i europski identitet išta znače onima koji nas iz EU gledaju isključivo kao muslimane koji nisu dobrodošli jer nas je previše u jednoj državi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u tom smislu rekao da Francuska ne želi da neka manja država s jugoistoka Europe iskoristi veto u pitanjima koja velike (i kršćanske) države smatraju bitnim. Dakle, EU hoće muslimansku radnu snagu koja će živjeti u EU, ali neće većinske muslimanske države koje bi imale jednak glas u odlučivanju u Briselu. Orban je samo otvoreno rekao ono što smo osjetili na svojoj koži četrdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka", tvrdi on.

Dodaje kako "tako treba shvatiti i pokušaj EU da probosanske snage natjera da pristanu na nejednaku vrijednost glasa putem novog Izbornog zakona".

"Traže se načini da se demografska većina zauvijek stavi pod kontrolu manjine koja je kršćanska i kojoj Brisel očito vjeruje. Čovićeva politika je samo primitivna verzija onoga što Brisel zaista želi u BiH", stanovišta je Bajrović.

Komentirajući jučerašnje informacije i dokumente prema kojima je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine, navodno, dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta, kao i to da se usaglasio da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije, Bajrović je za Radiosarajevo.ba kazao:

"To je dokaz da Europa pomaže uništavanje Bosne, praveći se da to, ustvari, ne radi. To je ista politika koju su vodili devedesetih".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije