Resić: Najpoznatiji nefrolozi Evrope dolaze u Sarajevo

Fena
Resić: Najpoznatiji nefrolozi Evrope dolaze u Sarajevo
Kongres Balkanske asocijacije nefrologa o temi ''Transplantacija i umjetni organi (BANTAO)'' bit će održan od 4. do 8. oktobra u Sarajevu.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, kongres je najznačajniji naučni događaj za razvoj nefrologije, dijalize i transplantacije u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Bosne i Hercegovine.

Predsjednica Organizacionog odbora BANTAO kongresa Halima Resić naglašava da će Kongres biti održan pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja nefrologa (ISN) i Evropskog udruženja nefrologa (ERA-EDTA), a prisustvovat će nefrolozi iz cijele Bosne i Hercegovine.  

"U radu kongresa učestvovat će oko 400 nefrologa, od čega je 70 predavača iz 18 zemalja. Najpoznatiji eksperti Evrope će biti sa nama. Bit će održan i kontinuirani kurs medicinske edukacije, a bit će uručeni i evropski certifikati. Mnogo truda je uloženo da bi napravili ovakav naučni program. Nadam se da će naši nefrolozi steći nova znanja i iskustva", izjavila je Resić.

Predavanja će držati najistaknutiji evropski i bh. nefrolozi, a teme predavanja su iz oblasti kliničke nefrologije, dijalize, transplantacije i arterijske hipertenzije. 

Članica Organizacionog odbora Kongresa Aida Ćorić izrazila je zadovoljstvo što će BANTAO kongres konačno biti održan u Bosni i Hercegovini, te naglasila da će na tom skupu biti riječi o liječenju različitih oboljenja u sklopu kliničke nefrologije, dijalize, modalitetima liječenja hroničnih bubrežnih bolesti i transplantacijama.

"Posljednjih deset godina mi aktivno učestvujemo u radu BANTAO kongresa. Kongres u BiH je veoma značajan za naše nefrologe, jer uvijek bude riječi o nekim novim stvarima. Bit će održan i CMS kurs, a prezentirat ćemo i 150 radova", kazala je Ćorić.

Na Kongresu će biti prezentiran veliki broj radova o prevenciji hronične bubrežne bolesti, što je veoma značajno za Bosnu i Hercegovinu koja nema jedinstven zdravstveni sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije