Štrajk radnika radi ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika

Radiosarajevo.ba
Štrajk radnika radi ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika
Sindikat radnika u zdravstvu u KS saopćio je danas da će štrajk radnika u djelatnosti zdravstva na području KS biti organiziran isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava zaposlenika i u tu svrhu postavljaju određene zahtjeve.

"Neto satnica u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo je 2,75 KM, da trenutno važeći koeficijenti složenosti poslova ostanu neizmijenjeni, definiranje datuma početka primjene kantonalnog granskog kolektivnog ugovora na način da se primjenjuje narednog mjeseca od mjeseca u kome bude potpisan" navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata.

Pojašnjavaju da je Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u u novembru 2016. podnio inicijativu za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja i zaključivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, „te već gotovo godinu dana pokušava da s Ministarstvom zdravstva KS-a, kao predstavnikom poslodavaca, socijalnim dijalogom i pregovorima postigne potpisivanje navedenog kolektivnog ugovora, ali bezuspješno“.

"Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS-a i neispunjavanja zahtjeva članstva Sindikata radnika u zdravstvu u KS-u istaknutih na pregovorima s predstavnicima poslodavaca, a utvrđenih Odlukom od 11. maja ove godine i Zaključkom od 7. septembra ove godine, Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u, nakon provedene procedure propisane Zakonom o štrajku, organizira štrajka radnika u djelatnosti zdravstva na području KS-a", dodaje se.

Podsjećaju da je štrajk planiran za 13. oktobar u 7.30 sati. Mjesto održavanja štrajka je u prostorijama osnovnih sindikalnih organizacija i to Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Zavod za medicinu rada, Dom zdravlja, Zavod za bolesti ovisnosti, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavod za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUPKS-a, Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, Zavod za javno zdravstvo KS-a, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Apoteke Sarajevo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i Psihijatrijska bolnica KS-a.

"Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka objavljen je 2. oktobra, na oglasnoj ploči poslodavca navedenih osnovnih sindikalnih organizacija", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije