! / Reis Kavazović: Historijski netačno, društveno neprihvatljivo i politički štetno

24. 01. 2022. u 09:55:00 F. V.

Shares: 0

Reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović oglasio se povodom nedavnog gostovanja profesora Islamskog teološkog fakulteta u Zenici dr. Šefika Kurdića u Gradačcu, gdje je iznio netačne i kontroverzne stavove koji su izazvali brojne reakcije.

Uz ostalo, dr. Kurdić je, pozivajući se netačno na Safvet-bega Bašagića, ustvrdio da "prije stotinjak godina u Bosni gotovo nijednog uha nevjerničkog, tj. pravoslavnog i katoličkog", a onda su "počeli biti kmetovi ovim begovima i lagano se naseljavali".

"Prije sto godina niste imali gotovo nikoga ovdje. Odjednom, pogledajte, sad bi oni pola Bosne uzeli. Hajde što bi ovi uzeli pola Bosne, hoće i ovi neku Herceg Bosnu. Zamisli sad, pustiš ga u kuću, ti si bio beg, on ti je bio kmet, sluga, i sad sluga postaje jedan od glavnih ljudi ovdje", izjavio je Kurdić, koji je govorio i o terminima poput "džihada", "gazija", "šehida" koji mogu pogrešno sugerirati čak i afirmiranje neprijateljstva prema kršćanskim zajednicama i drugim narodima u Bosni i Hercegovini.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba reisu-l-ulema Kavazović je komentirao ovakve istupe.

"Uz svo poštovanje profesora dr. Šefika Kurdića i njegovog naučnog opusa, njegovi stavovi izrečeni na tribini u Gradačcu su historijski netačni, društveno neprihvatljivi i politički štetni. Jedina konstanta Bosne i Hercegovine je njena multietničnost. Mijenjala su se državna uređenja, vladari i vlast, ali su na njenom prostoru uvijek živjele zajednice različitih kultura, vjerskih zajednica, a kasnije formiranjem narodnih zajednica i narodi. Sve to nije u suprotnosti s duhom ove zemlje i države Bosne i Hercegovine", kazao je reis Kavazović u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, ranije je u autorskom tekstu na portalu Radiosarajevo.ba na istupe dr. Kurdića reagirao i fra Ivo Marković, ugledni bh. intelektualac, franjevac, profesor Franjevačke teologje u Sarajevu i "glasan kritičar svakog nacionalizmima".

"Ovakva islamistička radikalizacija najopasniji je fenomen za opstanak države Bosne i Hercegovine. Argumenti koje nudi dr. Kurdić učvršćuju Republiku Srpsku i podgrijavaju apetite za osamostaljenje Herceg-Bosne. I ne samo to, islamizam dr. Kurdića utemeljuje islamističku radikalizaciju u Bosni i otvara joj zastrašujuću perspektivu s prijetnjom ustanove islamističke džamahirije u kojoj u BiH sigurno ne bi nitko želio živjeti osim muslimana, a svakako ni većina sadašnjih muslimana u BiH.

S ovim fenomenom moraju se zabaviti organi sigurnosti u BiH jer se radi o izravnom izazovu radikalizacije i religioznog fanatizma koji je u korijenu svih islamističkih fundamentalističkih fenomena u BiH", napisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (15)