KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru: "Protiv su razni centri moći"

N. Ka.
KS dobio registar zaposlenih u javnom sektoru: "Protiv su razni centri moći"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / S današnje konferencije

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH danas je organizovao press konferenciju s ciljem predstavljanja Registra zaposlenih u javnom sektoru na području KS.

Registar su predstavili šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, a govorili su i čelnik Skupštine KS-a Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton.

"Smatramo da Kanton Sarajevo može da služi za primjer drugim antikorupcijskim timovima u BiH. Spremni smo da pružimo podršku svima u borbi protiv korupcije, to je dugoročan proces, ali ostajemo uz sve u ovoj borbi", kazao je ambasador Berton.

Potom se obratio Konaković, zahvalivši se koaliciji u KS-u: "Čini mi se da je učinjeno više u ova četiri mjeseca nego u proteklih 20 godina."

"Ovo je konkretan primjer stavljanja interesa građana ispred politika. Ovo je najbolja vlada u historiji Sarajeva, veliki je ovo dan za nas i ovo je temeljna promjena u bavljenju politikom. Ured za borbu protiv korupcije je jedna od najboljih odluka prethodne i ove vlade. Vjerujte, oni su mene lično češljali dok sam bio premijer, Rade svoj posao profesionalno i na tome im se od srca zahvaljujem. Ubjeđen sam da ćemo na ovaj način iznjedriti jedan novi profil političara. Sva nam podrška znači jer s druge strane imamo one koji su za sebe pravili ovaj sistem", rekao je Konaković.

Premijer Forto otkrio je da trenutno imaju oko 17 hiljada ljudi u sistemu, a na kraju bi to trebalo da bude više od 20 hiljada: "Nedostaju neki iz tehničkih razloga, recimo KCUS, ali on možda i nije iz tehničkih razloga. Ali, mislim da će svi doći na našu ideju. U onom trenutku kada svi, koji su u javnom sektoru, prepoznaju da je javni interes ono što treba da bude vodilja u radu onda ćemo imati prave i veće iskorake u borbi protiv korupcije."

Kafedžić je posebno naglasio da njihov tim radi u posljednjim mjesecima "pod velikim pritiskom koji dolazi iz raznih centara moći".

"Zaista, svakodnevno smo na prvoj liniji fronta da dođemo do podataka. Danas predstavljamo novi tehnološki koncept u borbi protiv korupcije. Naš tim je samostalno izradio ovaj softver koji će raditi na borbi protiv korupcije. Izdvajamo server iz sistema Vlade da bi izbjegli bilo kakve manipulacije", kazao je on.

Registar, koji je danas predstavljen, već je online, na stranici je moguće vidjeti tačne podatke pozicije, ime i prezime, plata, a uskoro će biti dodato i od kada je ugovor potpisan, te na koliko vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije