Ministrica Brčić: Niko ne zna koliko ima zaposlenih u javnom sektoru u KS

Erdin Halimić
Ministrica Brčić: Niko ne zna koliko ima zaposlenih u javnom sektoru u KS
Foto: Privatni album / Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori o preuzimanju mandata u novoj Vladi KS, problemima s kojima se susrela, planovima, ali i političkoj volji i saradnji s drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na početku našeg razgovora, ministrica Brčić kazala je da mora biti iskrena i reći da je za razliku od drugih kolega imala sreće preuzeti relativno uređen resor.

“U ranijem periodu resor pravde i uprave je bio prilično zanemaren, a kolega Mario Nenadić je u svom mandatu poduzeo korake kako bi se ovom ministarstvu vratilo mjesto koje i zaslužuje. Aktivnosti koje sam poduzela i koje planiram poduzeti u toku mandata će biti u pravcu da se ovo ministarstvo još snažnije pozicionira kao lider u vođenju procesa koji za cilj imaju uspostavu funkcionalne i kvalitetne javne uprave”, pojasnila je Brčić.

Dodala je da jedan od većih izazova će svakako biti osnaživanje kapaciteta sudova kako bi se riješili nagomilani predmeti i ranijih godina.

Naša stranka/Lejla Brčić - undefined

Foto: Naša stranka/Lejla Brčić

“Moram reći da je sa predsjednicima općinskog i kantonalnog suda već ostvarena saradnja koja za cilj ima upravo kreiranje uslova za što funkcionalnije sudstvo. Pored poduzetih aktivnosti koje imaju za cilj imaju uspostavu transparetne javne uprave i sužavanja prostora za koruptivno djelovanje, svakako jedan od većih izazova će biti i reforma javne uprave. Navedeno posebno u poboljšanju sistema upravljanja ljudskim potencijalima, kojeg sada zapravo i nema, a kroz adekvatne alate ocjenjivanja, nagrađivanja i sankcionisanja zaposlenih u javnoj službi”, naglasila je.

Odgovarajući na pitanje o gorućim problemima i prioritetima, ministrica Brčić je istakla da trenutni prioritet broj 1 je Zakon o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

“Javna rasprava o ovom zakonu je u završnoj fazi i mogu reći da sam izuzetno zadovoljna komentarima i sugestijama, ali i snažnom podrškom za donošenje Zakona koju smo do sada dobili. U konačnici, pred skupštinske zastupnike ćemo sredinom aprila iznijeti izuzetno kvalitetan prijedlog zakona kojem se naši građani jako raduju i koji će biti prvi istinski korak u vraćanju povjerenja građana u javnu upravu”, pojasnila je.

U nastavku razgovora za Radiosarajevo.ba, ministrica Brčić je kazala da drugi projekat se sastoji od niza podzakonskih propisa, a svi imaju jedan cilj, uspostavu transparentnog sistema upravljanja javnim sredstvima i funkcionisanje javne uprave u skladu sa potrebama građana.

“Treći veliki projekat je svakako usvajanje Zakona o lokalnoj samoupravi. Ministarstvo već uveliko radi na pripremi nacrta ovog zakona i do kraja ovog mjeseca tekst će biti iznesen na Vladu KS. Ovaj zakon, zbog svog značaja i utjecaja na dalje funkcionisanje javne službe u KS, će zahtijevati dužu javnu raspravu i uključivanje širokog kruga zainteresovanih aktera kako bi iznimno značajan i zahtjevan reformski proces proveli na najkvalitetniji način”, smatra Brčić.

Govoreći o možda i najvećem problemu BiH, korupciji, ministrica Brčić ističe da su svi svjesni u kojoj mjeri se korupcija uvukla u sve pore našeg društva.

“Nisu bez razloga prva poglavlja koja se otvaraju prilikom pregovora o pristupanju Europskoj uniji upravo poglavlja o vladavini prava i borbi protiv korupcije. Upravo navedeno je razlog zašto je opredjeljenje ove Vlade i jedan od ključnih programskih ciljeva i zadataka upravo borba protiv korupcije. Ministarstvo na čijem sam čelu je od imenovanja Vlade pokrenulo i/ili učestovalo u više projekata čiji je zajednički imenilac upravo suženje prostora za koruptivno djelovanje. Pored naprijed pomenutog Zakona, ispred ministarstva smo predložili i u Skupštini je jednoglasno podržan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju propisa. Prvi cilj tih izmjena je da svim građanima omogućimo besplatan i jednostavan pristup službenim novinama Kantona Sarajevo, kako bi mogli pratiti objavljene propise i adekvatno se upoznavati sa svojim pravima. Drugi cilj tih izmjena je kreiranje prostora za donošenje uredbe koja će regulisati javnost rada institucija, preduzeća, zavoda i drugih subjekata kojima je osnivač Kanton. Predmetna uredba je već uveliko u pripremi, a njome će biti osigurano ‘otvaranje’ svih javnih institucija, preduzeća, zavoda i agencija, odnosno uredit će se pitanja obaveze objavljivanja svih akata na web stranicama, rokovi za odgovore na upite javnosti, te posebno na upite skupštinskih zastupnika, sankcije za odgovorna lica za slučaj kršenja obaveza iz uredbe...”, kazala je Brčić.

Dodala je da trenutno nikome nije poznat tačan podatak o broju zaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Zvanični podatak kojim se trenutno rukovodimo je oko 11.300 zaposlenih, ali ovaj broj se odnosi na državne službenike i namještenike, kao i zaposlene u obrazovanju. Međutim, kada tome dodamo preko 7.500 zaposlenih u zdravstvu, nekoliko hiljada zaposlenih u komunalnoj privredi i zaposlene u drugim djelatnostima onda je jasno da će taj broj biti mnogo veći od trenutno dostupnih statistika. Pored potrebe da se podaci o zaposlenima u javnom sektoru učine transparetnim i javnosti dostupnim, Vladi je potreban registar i radi kvalitetne analize raspoloživih kadrovskih resursa u KS, te donošenja pravilnih odluka u cilju kvalitetnog upravljanja ljudskim potencijalima”, pojasnila je.

 

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu

Na pitanje koje izaziva veliko interesovanje javnosti, tačnije o projektu rekonstrukcije zgrade Palate pravde u centru Sarajeva, te izmještanja KPZ Miljacka, ministrica Brčić pojašnjava da navedeno pitanje nije u nadležnosti Kantona Sarajevo.

“Ipak samo ću kratko reći da nedostatak političke volje, koji se reflektuje kroz pasivnost u rješavanju spornih imovinsko-pravnih odnosa, blokira ovaj proces, ali blokira i realizaciju sredstava obezbjeđenih kroz međunarodne fondove. I zapravo kroz taj proces se najjasnije oslikava neodgovorni odnos politike prema građanima i građankama. U situaciji kada imate potpuno osiguranu finansijsku konstrukciju za provođenje jednog projekta od koristi za državu i društvo, izostanak interesa i odgovornosti u potpunosti i bez i jednog valjanog razloga stopira njegovu realizaciju”, zaključila je Brčić.

Urediti oblast javnih nabavki

Prema njenim riječima, javne nabavke su također jedna od najrizičnih tačaka posmatrano kroz prizmu mogućnosti za koruptivno djelovanje.

“Trenutno smo u fazi kreiranja ekspertske radne grupe koju će činiti vrhunski stručnjaci iz domena javnih nabavki. Zadatak ove radne grupe će biti izrada uredbe o javnim nabavkama. Ovom uredbom želimo uspostaviti adekvatne mehanizme i sisteme kontrole koji će u što većoj mjeri onemogućiti prostor za koruptivno djelovanje, ali i uvesti red u provođenje javnih nabavki. Namjera nam je i da gdje god je to moguće provodimo centralizovane javne nabavke kako bi postigli što povoljnije cijene i omogućili optimalan utrošak javnih sredstava. U konačnici, ova Vlada i ministarstvo pravde i uprave imaju jasnu viziju, ali i operativan plan kako urediti sistem funkcionisanja javne uprave čijim uslugama će građani i građanke Kantona Sarajevo biti zadovoljni, kategorična je ministrica Brčić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije