Refik Lendo: "Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka potpuno su uzaludne"

4
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo: "Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka potpuno su uzaludne"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Zastupnici vladajućih stranaka iz entiteta RS u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su u Kongres Sjedinjenih Država i na druge međunarodne adrese pismo čiji sadržaj nema nikakvu društvenu, političku niti pravnu težinu jer ne samo da obiluje neistinama već dolazi od poražene, diskreditovane i višestruko presuđene velikosrpske politike, naveo je ovo u svojoj reakciji potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Istakao je da je bošnjački narod, branio i sačuvao dostojanstvo, antifašističke ideale i ideju Bosne i Hercegovine kao multietničke države.

"Neistine, uvrede i podmukle insinuacije na račun Bošnjaka i njihovih političkih i vjerskih lidera potpuno su uzaludne jer se na adresama na koje je pismo odaslano jako dobro zna da je bošnjački narod i u najtežim okolnostima, mnogo težim od ovih današnjih, branio i sačuvao dostojanstvo, antifašističke ideale i ideju Bosne i Hercegovine kao multietničke države u kojoj će svaki građanin, bez obzira na njegovo etničko, vjersko ili bilo kakvo drugo opredjeljenje, živjeti slobodno i imati jednaka prava", rekao je Lendo. 

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Ističe da pismo u svojoj suštini potcjenjuje inteligenciju međunarodne zajednice.

"A posebno vlasti Sjedinjenih Država, koje jako dobro znaju ko je izvršio agresiju na Bosnu i Hercegovinu, te čije vojno i političko rukovodstvo je presuđeno zbog ratnih zločina, ali i ko danas slijedi tu zločinačku politiku i time predstavlja opasnost po mir i stabilnost cijele regije", kazao je Lendo.

Ivica Puljić o pismu parlamentaraca iz RS-a: 'Niko u američkom Kongresu nije čuo za to'

Ivica Puljić o pismu parlamentaraca iz RS-a: 'Niko u američkom Kongresu nije čuo za to'

Pomenuo je i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

"Pokušaji dehumaniziranja Bošnjaka i njihovog svođenja na vjersku skupinu, a zatim imputiranje radikalizma i terorizma, ne mogu i neće promijeniti političku poziciju bošnjačkog naroda. Ukoliko zagovornici politike koju predvodi Milorad Dodik, ali i neki drugi regionalni centri, vjeruju da će optužbama za radikalizam na račun bošnjačkog naroda staviti njegove političke predstavnike u defanzivu, te da ćemo nekim ustupcima na štetu države, naroda i svog identiteta bilo kome dokazivati da nismo 'radikalni', u dubokoj su zabludi. 

Ahatović o pismu Dodikovih funkcionera: Opasan pokušaj kompromitacije Bošnjaka!

Ahatović o pismu Dodikovih funkcionera: Opasan pokušaj kompromitacije Bošnjaka!

Bošnjaci nemaju potrebu ni Dodiku ni bilo kome dokazivati da nisu radikalni, ali će svakome dati do znanja da nikada neće odustati od Bosne i Hercegovine, njenog multietničkog karaktera, te svoje vjere, kulture, jezika i svega onog što čini naš identitet.

Milorad Dodik bi, ukoliko mu je zaista stalo do RS-a, trebao prestati sa napadima na Bošnjake, jer zahvaljujući njihovoj ekonomskoj aktivnosti taj dio Bosne i Hercegovine preživljava, ali bi se trebao suzdržati i od napada na Dejtonski mirovni sporazum jer isključivo na osnovu njega taj bosanskohercegovački entitet uopće postoji", navodi se u saopštenju Refika Lende.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije