Ahatović o pismu Dodikovih funkcionera: Opasan pokušaj kompromitacije Bošnjaka!

3
Radiosarajevo.ba
Ahatović o pismu Dodikovih funkcionera: Opasan pokušaj kompromitacije Bošnjaka!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ahatović o pismu Dodikovih funkcionera

Predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu, u kome su naveli da je BiH već dugo utočište, kako su naveli, "radikalnih islamista". Dodali su i to da "nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata".

Svi Dodikovi ljudi

Time se, očito, nastavlja proces pokušaja sekuritizacije BiH i Bošnjaka u kontekstu terorističke opasnosti po Europu i Sjedinjene Američke Države pri čemu se nastoji instrumentalizirati i najnovija eskalacija nasilja na Bliskom istoku. Riječ je o nastojanjima kakva smo mogli vidjeti i ranije, a sa razvojem izraelske agresije na Gazu su posebno intenzivirana. 

Pismo su potpisali čelni ljudi vodeće srpske stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), inače bliski saradnici Milorada Dodika,: prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba – srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović, inače. 

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Tako smo došli u paradoksalnu situaciju da i ponosni stanovnici američke "crne liste" upozoravaju Ameriku na građane BiH koje vide kao prijetnju Washingtonu!?

Vojni analitičar, dedendolog, Nedžad Ahatović ovaj pokušaj sekuritizacije prije svega Bošnjaka gleda kroz prizmu događanja na Bliskom istoku, koji se pokušava iskoristiti za unutrašnje političke interese.

Tanja Topić: Zašto je Dodik morao "progutati žabu"?

Tanja Topić: Zašto je Dodik morao "progutati žabu"?

"Nakon zadnjih dešavanja na Bliskom Istoku očito je da nismo svi jednaki u svijetu, jer izgleda da ima jednakijih kojima je sve dozvoljeno i tu se traži prilika za etiketiranje Bošnjaka kao manje jednakih. Zahvaljujući tom ocjenjivačkom odnosu radikalnih političkih elementa među našim susjedima lako objasniti njihovu potrebu za kontinuiranim optuživanjem Bošnjaka za islamski radikalizam", upozorava Ahatović.

Nacionalističke težnje susjeda

Prema njegovim riječima, to je opasna teza s ciljem kompromitacije Bošnjaka koja se bazira na primjeru agresije na RBiH kada je svijet pokazao istu licemjernost prema stradanju Bošnjaka kao što danas ispoljava prema stradanju Palestinaca u Gazi. 

"Sa tim optužbama naši susjedi računaju na isti odnos svijeta prema Bošnjacima kao u vrijeme agresije. Međutim, Bošnjaci su dokazali da tradicija Islama na ovim prostorima nema dodirnih tačaka sa radikalizmom. Za razliku od Bošnjaka, velikodržavnim i nacionalističkim težnjama našeg istočnog i zapadnog susjeda  Bošnjaci su preko sto godina omiljena meta za ispoljavanje svog vrlo svirepog radikalizma. O tome svjedoči arhiva Haškog Tribunala koja će biti vrijedna zadužbina novim generacijama ove zemlje da grade svoju budućnost na sasvim drugim premisama", zaključuje Ahatović. 

Zastupnici iz RS pisali američkim političarima: 'U BiH se skupljaju radikalni islamisti'

Zastupnici iz RS pisali američkim političarima: 'U BiH se skupljaju radikalni islamisti'

Podsjetimo, zvaničnici su, uz ostalo, u pismu naveli i to da u "Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, te da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima "dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a" koje bi "potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”.  Parlamentarci su naveli "da je selefijska ideologija našla plodno tlo u BiH i da to pokazuje činjenica da je, procentualno gledano u odnosu na sve ostale evropske zemlje, BiH dala najveći broj građana u redove ISIL-a". Pismo iste sadržine upućeno je i poslanicima u Europskom parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije