Tanja Topić: Zašto je Dodik morao "progutati žabu"?

2
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić: Zašto je Dodik morao "progutati žabu"?
Foto: RTRS / Schmidt na RTRS-u

Posljednjih dana bosanskohercegovačka javnost svjedočila je jednom od brojnih Kopernikanskih obrata u režiji predsjendika bosanskohercegovačkog entiteta RS, Milorada Dodika. 

U programu Radiotelevizije republike srpske (RTRS) "ukazao se" ni manje ni više do dojučerašnji "migrant", "fašistička svinja", "lažni visoki predstavnik", "niko i ništa"..., čovjek kojem sa kojim su zabranjivani sastanci, koji je koliko jučer "hapšen", a njegovo osiguranje istraživano - njemački diplomata i političar Christian Schmidt. 

Potpuno je nezamisliva varijanta u kojoj bi emisija "Telering" Mate Đakovića snimljena u Schmidtovom uredu u Sarajevu, a potom hladno emitirana na RTRS-u, a da za to nije dao "amin" prvi čovjek svega u entitetu RS.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Nije da Schmidtu, također, nije godila ova situacija u kojoj mu je na rukoljub stigala televizija koja je malo toga lijepog rekla o njemu proteklih godina. 

Dok je Schmidt savjetovao Dodiku da u "interesu RS-a" razgovara s njime, a "poparu" je "kusao" ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kojemu je Visoki predstavnik kazao sve što nije mogao Šefu. 

Šta je pozadina novog pristupa? Je li riječ o Dodikovoj novoj-staroj taktici i mijenja li se paradigma? 

O tome za portal Radiosarajevo.ba govori Tanja Topić, ugledna politička analitičarka iz Banje Luke, voditeljica ureda Fondacija Friedrich Ebert Banja Luka, kolegica koja je godinama udaru tamošnje vlasti i njenih simpatizera.

Schmidt: "Dodik sa mnom ne želi razgovarati, Nešića treba biti stid što se upušta u igre"

Schmidt: "Dodik sa mnom ne želi razgovarati, Nešića treba biti stid što se upušta u igre"

"Može se reći da je Visoki predstavnik u BiH prešao "trnovit put" u jednom dijelu zemlje. Nije potrebno podsjećati da je do prije samo nekoliko dana sa tog istog ekrana nazivan najpogrdnijim imenima, kojima nikako nije mjesto među ljudima koji iole posjeduju diplomatske manire. Na kvalifikacije da je fašistička svinja pristojni i normalni ljudi su se crvenjeli. Očito je da je neko morao progutati žabu pozivanjem Christiana Schmidta u emisiju na ovom javnom emiteru", kaža za portala Radiosarajevo.ba Topić.  

Tanja Topić
Arhiv: Tanja Topić

Mislim da se "mijenja taktika", i da je ovo bilo testiranje Visokog predstavnika u BiH, u smislu da se vidi šta namjerava i koliko je, nakon verbalnih eskapada prijemčiv za saradnju. 

"Paradigma ostaje ista, samo drugačije umivena, suštinski se odnos prema njemu neće promijeniti, niti ovaj poziv za gostovanjem znači spremnost na konstruktivnu saradnju. Čini mi se da je promjena pristupa iznuđena", zaključuje Topić.

Nešić poručio Schmidtu: "Ja sam ministar suverene zemlje, vi samo stranac u njoj"

Nešić poručio Schmidtu: "Ja sam ministar suverene zemlje, vi samo stranac u njoj"

Ukazivanje Schmidta na RTRS-u komentirao je i Slobodan Vasković, poznati novinar i bloger. 

"Komad 'Popusti me, molim te' u kojem se Dodik pokušao približiti Schmidtu imaće i svoje nastavke, što je jasno iz činjenice da je "Ilegalni Migrant", koji je "Niko i Ništa", dospio u jednu od vodećih emisija RTRS-a", naveo je Vasković.

Nije nepoznato da je Milorad Dodik prošao veliki politički i životni krug od političara koji je bio "dašak svježeg zraka" i koji je obilazio američke nosače aviona, tražio hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića i govorio o "republici šumskoj", do političkog lidera pod zapadnim sankcijama koji odlikuje ratne zločince i provodi radnikalnu secesionističku politiku prijeteći miru i sigurnosti BiH i regije. 

Neka nam je sretan novi, još jedan novi, najnoviji, Milorad Dodik!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije