Dodik ima teoriju zašto Schmidt nije govorio u UN-u: Optužio i Komšića da 'izigrava autoritet'

7
Radiosarajevo.ba
Dodik ima teoriju zašto Schmidt nije govorio u UN-u: Optužio i Komšića da 'izigrava autoritet'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da je na sjednici Vijeća sigurnosti razgovarano o produženju misije EUFOR Althea i da su "zapadni članovi shvatili da ukoliko Christian Schmidt dođe, to bi moglo da ugrozi dogovor sa svim članicama, Rusijom, Kinom".

Istakao je da je to ključno pitanje o kojem se ne govori u javnosti.

"I očigledno to je priznanje da je on štetan i zato Schmidt nije ni pozvan na tu sjednicu, nije ni dobio poziv, što govori o prihvatanju i shvatanju njega kao nekog ozbiljnog tipa. Dakle, umjesto da se skloni, da ne izaziva, on je pokušao da nešto što je njegov gubitak predstavi kao 'opet je neko drugi kriv'.

Detalji zločina u Gradačcu: Tijelo žene u kući pronašla kćerka

Detalji zločina u Gradačcu: Tijelo žene u kući pronašla kćerka

Najčešće na ta jesenja zasjedanja nisu ni išli visoki predstavnici, ali ovaj put je specifično i ovo je potvrda da on nema legitimitet i da bez obzira na to što je on tamo nanio nekih neistina u svom izvještaju, apsolutno je to bilo nekorisno i nije moglo da ima ozbiljan uticaj na članove Vijeća sigurnosti", istakao je Dodik za Radio RS.

Dodao je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokušavao da "izigrava nekoga ko ima autoritet".

Schmidt otkrio do kada ostaje u BiH, prozvao i Dodika: "Ponaša se kao Don Kihot"

Schmidt otkrio do kada ostaje u BiH, prozvao i Dodika: "Ponaša se kao Don Kihot"

"Komšić je iznosio lične stavove, to nisu stavovi koji su usaglašeni na Predsjedništvu, kako je to ranije bilo. Očigledno je da je propala spoljna politika BiH, da sada samo članovi, odnosno predsjedavajući, odlaze na međunarodne sastanke i iznose svoje stavove. To svakako ne vodi ničemu i nema tu reprezentativnosti u pogledu organa, nego ima onoga što je samo njegov stav, a to je samo jedna od tri istine u Bosni i Hercegovini koju je iznosio Komšić", naglasio je Dodik i dodao da je i Komšić imao veoma oštar pristup i o samom Schmidtu.

Nije bio problem razgovarati sa Schmidtom, kaže Dodik, a da nije visoki predstavnik, ali to se ne može odvojiti u ovom vremenu.

"Svi oni koji su pokušali da razgovaraju s njim, da se nametnu, kao što su Trivićeva i neki iz PDP-a, govori o tome koliko je do nedosljedno, jadno, nema veze s politikom, a pogotovo s namajerom da vodite jedno društvo. Dakle, to bi značilo da bilo ko ko bi bio nametnut sa strane, bio bi prihvaćen i da se s njim nešto razgovara, samo zato što iza toga stoji nekoliko ambasadora u Sarajevu, a uz to, Schmidt pokazuje sve ono što je negativno prema RS. Od toga da je organizovao jednu grupu 'stručnjaka' da pričaju o imovini, čije je pitanje riješeno", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije