Recep Tayyip Erdogan: Mladi Bosanci predstavljaju izvor nade za svoju zemlju

5
Radiosarajevo.ba
Recep Tayyip Erdogan: Mladi Bosanci predstavljaju izvor nade za svoju zemlju
Foto: Arhiv / Recep Tayyip Erdogan

Numan Kurtulmuš, iz Vlade Turske, prenio je prvo svoju poruku pa onda i poruku Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turkiye.

"Svaki put kada dođemo svjedočimo tragediji. Osjećamo kao da je samu puno doživljavamo.  Na početku ću spomenuti riječi rahmetli Alije Izetegovića "šta god da uradite, ne dozvolite da se zaboravi genocid. Ako zaboravite genocid, opet će se dogoditi", kazao je Kurtulmuš.

Zatim je dodao da narod Turkiye osjeća u svojim srcima sudbinu Srebrenice.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

"Blago onima koji rade da se stave u kraj tragediji. Lica koji su odgovorni za genocid, moraju dobiti zaslužene kazne. Treba spomenuti i islamofobiju protiv koje se treba boriti", dodao je Kurtulmuš.

Kao što su i raniji govornici spomenuli - zajednički život i prihvatati svakog čovjeka kao individuu, i Kurtulmuš je o tome govorio.

"Ovdje trebamo i sebi uputiti kritiku za srebrenički genocid. Dio odgovornosti nosi i međunarodna zajednica. Tišina i neodlučnost međunarodne zajednice. Sve su to stvari kojih se dobro sjećžamo. Nadamo se da čovječanostvo više nikada neće doćživjeti slične stvari.

Zatim je prenio poruku predsjednika Erdogana.

"Poštovane porodice šehida, naše majke i sestre. Upućujem vam iskrene čestitke povodom Kurban-bajrama. Na 27. godišnjici genocida u Srebrenici, te crne mrlje u ljudskoj istoriji, osjetimo patnje i bol naših Bošnjaka. Neka se Gospodar smiluje žrtvama i porodicama. Istražavam saučešće porodicama šehida. Sa tugom odbacujem sve i mi moramo osigurati budućnost BiH u okviru njenog teritorijalnog identiteta. Mladi Bosanci i Hercegovci predstavljaju izvor nade za svoju zemlju", navodi se u poruci Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Turkiye.

Sva dešavanja u Srebrenici danas možete pratiti na portalu Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije