Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa: Srebrenica je bila pretvorena u najveću klaonicu

3
Radiosarajevo.ba
Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa: Srebrenica je bila pretvorena u najveću klaonicu
Foto: Prinscreen / Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, obratio se prisautnima u Potočarima.

"Da li neko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se događala u Srebrenici", kazao je na početku.

Rosensaft je dobar dio svog govora posvetio Hajri Ćatić.

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

Dodik ponovo negirao genocid i Bošnjake nazvao muslimanima: "Mogu da žive na 25 posto teritorije"

"I danas kada se budim sjećam se riječi - Srebrenica se poretvara u najveću klaonicu. Hajra Ćatić je 26 godina tragala za posmrtnim ostacimačlanova svoje porodice, bila ječlanica Udruženja Srebrenice i zalagala se da žrtve ne budu zaboravljene. Nažalost, ona je preminula, nije uspjela da sahrani svoje dijete.

Rosensaft je genocid u Srebrenici uporedio sa holokaustom.

"Teško nam je i zamisliti 8.372 ukopana dječaka i muškarca, baš kao što je teško zamisliti i šest miliona jevreja ubijenih u holokaustu. Porodice žrtava nose svoje najmilije u srcima. Da bi smo mi i ostali mogli shvatiti ogromnu ljudsku tragediju i mi moramo razmišljati. Možete li zamisliti tu bol i strah", rekao je potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa i nastavio:

"Šta mogu ja? Mi razmijemo koliko je ova godišnjica za vas srceparajuća. U julu 1995. Srebrenica je postala centar svemira. Genocid koji je dozvoljen da se dogodi, a da se ne spriječi. Ne može se reći da svijet nije imao dovoljno upozorenja. Dopisnici su izvještavali. Međutim, nisu se slušali izvještaji baš kao ni 1942. o jevrejima. Šta možemo mi da uradimo zajedno?

Pokrenuta je incijativa da se 11. juli zvanično odredi kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici, baš kao što se sjeća na holokaust, koji je značajn za cjelokupnu zajednicu. To je trebalo učiniti kao kontra mjeru upornim negatorima genocida".

Rosensaft je na kraju rekao:

"Želim da budem jasan, ali svako istinsko pomirenje mora biti utemeljeno na istini, a činjenica da je tokom nekoliko dana vojska pod komandom Ratka Mladića ubila više od 8.000 muslimanskih dječaka i muškaraca, iako je UN proglasio sigurnom zonom. Sjećam se kad je Almedina Dautbašić prije 19 godina, kada je ukopano prvih 600 žrtava kazala - ubili su našu djecu, očeve, mjake, muževe, pokušali se pobiti čitav narod. Ali, niste ubili naša sjećanja, koja će od danas biti jača od svakog zla koji ste učinili".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Najnovije