Potpredsjednica Bundestaga: U Srebrenici nismo uspjeli zaštititi one koji to nisu mogli sami

1
Radiosarajevo.ba
Potpredsjednica Bundestaga: U Srebrenici nismo uspjeli zaštititi one koji to nisu mogli sami
Foto: EPA-EFE / Aydan Ozoguz

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Prije dženaze, u prostorijama bivše Tvornice akumulatora, održava se komemoracija na kojoj se obratila i Aydan Ozoguz, potpredsjednica Bundestaga.

Obratila se prvo majkama Srebrenice, preživjelim, ali i porodicama, podsjetivši na broj žrtava genocida koji je počinjen u julu 1995: "Ti ljudi nikome nisu bili prijetnja, nisu nosili oružje."

Jedaneseti juli posao je simbol, ne samo ovdje, već u Njemačkoj, Europi, u civiliziranom svijetu - za počinjeni zločin u Srebrenici.

Zvanice i građani pristižu u Potočare: Pogledajte ko je sve stigao u Srebrenicu

Zvanice i građani pristižu u Potočare: Pogledajte ko je sve stigao u Srebrenicu

"Srebrenica znači nezamislivi zločin, nemjerljivi bol i neuspjeh međunarodne zajednice da se zaštite oni koji to nisu mogli sami. Ne samo neuspjeh Europe, već cijele međunarodne zajednice. Nismo uspjeli, jer nismo bili dovoljno zložni i odlučni... možda smo bili uplašeni, ali ovo što se desilo ovdje, više se nikad i nigdje ne smije ponoviti", istaknula je potpredsjednica Bundestaga.

Govorila je i postratnom društvu u Njemačkoj, te citirala izjavu: "Ubijene se nastoji lišiti jedne jedine stvari koje naša nemoć može ponuditi, a to je sjećanje."

"Sjećati onih koji su ubijeni je naš dug, stoga se moramo sjećati Srebrenice. Sjećanje jeste bolno, posebno za one koji su izgubili svoje voljene, ali samo suočavanjem sa istinom možemo otvoriti prozor pomirenja. Patnja drugih, pogledati je, to će otvoriti vrata budućnosti", naglasila je Ozoguz. 

Podsjetila je i na Europu nakon Drugog svjetskog rata: "Bivši neprijatelji suočili su se s nasilnom prošlošću, prihvatili krivicu i okrenuli se žrtvama svojih nedjela - to je bio jedini način da stvorimo ujedinjenu Europu. "

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije