Christian Schmidt u Potočarima: Srebrenica je zločin protiv ljudskog roda

4
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt u Potočarima: Srebrenica je zločin protiv ljudskog roda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Prije dženaze, u prostorijama bivše Tvornice akumulatora, održava se komemoracija na kojoj se obratio se i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

"Drage majke, dragi preživjeli, svaki put kad dođem na ovo sveto mjesto, osjetim težak teret", počeo je svoj govor Schmidt, podsjetivši na razmjere počinjenog genocida, "zločina protiv ljudskog roda".

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Priznao je kako osjeća i teret neuspjeha međunarodne zajednice, "neuspjeha da zaštiti one koji su bili izloženi prijetnji da će biti ubijeni". Svjestan je, rekao je, da sve što se danas kaže na komemoraciji neće ublažiti bol onih koji su izgubili očeve, sinove, muževe braću i sve druge, ali "možemo iskazati počast onima koji će biti ovdje ukopani".

Hamdija Fejzić: Genocid u Srebrenici je poraz ljudskosti

Hamdija Fejzić: Genocid u Srebrenici je poraz ljudskosti

"To je naša sveta dužnost, da pomognemo da se spriječi ponovno nanošenje takvog bola", kazao je Schmidt.

Oštro je govorio o onima koji pokušavaju negirati ono što se desilo u Srebrenici - "upravo ovdje": "Ko god pokuša da umanji, da poriče, da ovo nije bio genocid, da umanji broj žrtava, ko god pokuša da umanji krivicu i razmjer zločina... ko god radi te stvari, živi u čahuri, u svjesno odabranom neznanju."

Potom je podsjetio kako su zločini pažljivo dokumentovani, kako je izgrađen Memorijalni centar, kako je dio počinioca, uz pomoć suda/mehanizma u Hagu, kažnjen: "Ovo ne bi bilo moguće bez posvećenosti mnogih koji su svoje živote posvetili čuvanju sjećanja. Zahvaljujem se u ime međunarodne zajednice na svemu što ste učinili i što i dalje činite. Hvala na vašoj brizi."

Istaknuvši kako je Srebrenica grad, čije je ime postalo sinonim za genocid, poručio je kako i on prihvaća sugestiju zamjenika gradonačelnika Hamdije Fejzića da trebamo raditi da pomognemo sljedećoj generaciji da ovo postane grad nade.

Govorio je kako se moramo sjetiti i drugih mjesta stradanja u BiH, kako moramo raditi ka očuvanju sjećanja 

"Ovdje smo da pomognemo i ovdje smo da otvorimo put svim ljudima BiH za miran život te mi iz međunarodne zajednice moramo biti međusobno složni i jasni šta želimo i kako možemo dati svoj doprinos.

Danas je dan žalosti, komemoracije, ali i dan nade... prosperitetna budućnost ljudi u ovoj zemlji jeste naša najveća obaveza", zaključio je Schmidt, izrazivši na kraju nadu da ćemo imati generacije koje će živjeti u miru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije