Asim Crnalić: Sud BiH treba odbiti prijedlog Tužilaštva o pritvoru za generala Dudakovića

2
Dž. M.
Asim Crnalić: Sud BiH treba odbiti prijedlog Tužilaštva o pritvoru za generala Dudakovića
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Atif Dudaković stigao na Sud

Asim Crnalić, advokat odbrane generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića govorio je za portal Radiosarajevo.ba nakon održanog ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine o zatraženoj mjeri pritvora zbog navodnog obraćanja Petom korpusu riječima "znam šta moji prijatelji žele".

Asim Crnalić kazao za portal Radiosarajevo.ba smatra da bi Sud Bosne i Hercegovine trebao odbiti prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Mišljenja sam da bi Sud BiH trebalo odbiti prijedlog Tužilaštva zbog nedostatka dokaza", poručio je za portal Radiosarajevo.ba.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Crnalić je također naglasio da Tužilaštvo BiH kroz ovaj postupak nastoji poniziti komandanta koji je branio BiH. Pozvao se na odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodu govora i dodao je da tvrdnje Tužilaštva BiH krše slobodu govora Dudakovića.

"Ovo je govor o općem, činjeničnom stanju. Govor o ratu, stratištima gdje su stradali Bošnjaci. Foča, Višegrad, Žepa, Prijedor su gradovi koji se pominju u govoru. Ograničenja, odnosno mjere zabrane, su vezana za predmet, a ne za činjenice iz rata. Ti gradovi se ne spominju u optužbi", kazao je Crnalić.

Prema riječima advokata, Tužilaštvo je zamjerilo pomen na bosansku vojsku koja se spominje u govoru, a koja je postojala u historiji. Bila je to vojska Huseina Gradaščevića.

Obilježen Dan Armije RBiH u Općini Novi Grad: Prisustvovao i Željko Komšić

Obilježen Dan Armije RBiH u Općini Novi Grad: Prisustvovao i Željko Komšić

Dodao je i da govor održan 15. aprila u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" je prvi govor generala u posljednje četiri i po godine, te da ne postoji dokaz da je on (Dudaković) ranije govorio u javnosti.

Tužilaštvo tvrdi da se Dudaković obratio pripadnicima Petog korpusa riječima "očekujem da budemo jedinstveni kao naša armija". Ovo je osporio Crnalić, te je kazao da se tom rečenicom obratio domovini.

Suđenje Atifu Dudakoviću: Svjedok priznao da nije rekao istinu - otkrio i ko mu je dao novac za to

Suđenje Atifu Dudakoviću: Svjedok priznao da nije rekao istinu - otkrio i ko mu je dao novac za to

"Bosna i Hercegovina je već 30 godina, u kontinuitetu, ugrožena. Biti jedinstven u odbrani zemlje je obaveza svih nas", poručio je.

On je također govorio i o samom govoru Dudakovića.

"Svjedoci su zaštićeni, ne zna se ko su i ne može im se obratiti. Svjedoci koji su do sada govorili i čiji je identitet poznat nisu spomenuti imenom i prezimenom u govoru.

Tužilaštvo se referiralo na spominjanje jednog svjedoka, Fikreta Abdića, u kontekstu o njegovim aktivnostima. Dudaković je rekao da je Abdić osnovao autonomnu pokrajnu, što je opće poznata činjenica, nije govorio ništa vezano za krivični postupak koji se vodi protiv njega", dodao je Crnalić.

Video obraćanja generala Dudakovića možete pogledati u nastavku. Obraćanje počinje u 44. minuti.

Dan Armije RBiH

15. april - Dan Armije RBiH

Posted by Općina Novi Grad Sarajevo on Saturday, April 15, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije