Suđenje Atifu Dudakoviću: Svjedok priznao da nije rekao istinu - otkrio i ko mu je dao novac za to

9
BIRN - Detektor.ba
Suđenje Atifu Dudakoviću: Svjedok priznao da nije rekao istinu - otkrio i ko mu je dao novac za to
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dolazak Atifa Dudakovića na suđenje

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima optuženim za zločine na području više krajiških opština, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je kako mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage.

Selver Vojić ispričao je u Državnom sudu kako nije učestvovao u akciji "Sana" te da je saslušavan četiri puta, od toga jednom kući, jednom u Banja Luci, potom u SIPA-i i Tužilaštvu BiH.

Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović da li je nakon akcije "Sana" bio u Bosanskom Petrovcu, svjedok je rekao da jeste, ali da je vidio samo punkt s policajcima, pozdravio se sa njima, popio piće, prošetao gradom, nakon čega mu je naišao poznanik sa kamionom sa kojim je krenuo ka Bihaću.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Tužiteljica je pitala svjedoka koga je vidio u Bosanskom Petrovcu, a Vojić je rekao da nije nikoga poznatog, nakon čega mu je predočila izjavu iz 2009.godine, koju je dao SIPA-i, a u kojoj navodi kako je nakon operacije "Sana" vidio optuženog Hasana Ružnjića, čuo rafalnu paljbu, u blizini benzinske pumpe iza hotela, te da mu je Ružnjić rekao kako su pobijeni zarobljenici.

"Ovo nije istina, ja nisam vidio Hasana, meni je Simo Tuševljak sugerisao šta trebam reći, inspektori SIPA-e su me s njim upoznali, on mi je više puta finansijski pomagao i tražio da kažem da sam bio u Petrovcu i vidio Hasana", rekao je svjedok.

Vojić je naveo kako mu je sugerisano da kaže kako je Hasan pucao i ubijao zarobljenike.

Suđenje Atifu Dudakoviću i ostalim: Svjedoci danas pričali o ubistvima u Oraškom Brdu

Suđenje Atifu Dudakoviću i ostalim: Svjedoci danas pričali o ubistvima u Oraškom Brdu

"Imali smo sastanak u Bihaću sa Simom, došao je i Hasan, donio je neke CD-ove i dobio je pare za to, kao i ja", rekao je svjedok, te dodao kako je da bi zvučalo vjerodostojnije i sam dodao neke dijelove.

On je ispričao kako mu je Simo rekao da je sa Hasanom sve dogovoreno i da on kaže onako kako mu je sugerisano: "Ja sam to zapisivao i učio napamet šta trebam reći."

Svjedok je rekao kako mu je sugerisano i da izjavi kako je vidio leševe vojnika u Krnjevuši, kada se vraćao iz Petrovca u Bihać.

"Meni je rečeno da kažem da sam vidio leševe od Bihaća do Ključa, što više leševa to bolje", objasnio je svjedok, te dodao kako je kao obavještajni saradnik SIPA-e radio četiri godine.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, pored Ružnića, optužen je bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Unakrsnog ispitivanja svjedoka nije bilo, jer su Odbrane zatražile od Vijeća Suda BiH da naloži Državnom tužilaštvu da im dostavi materijalne dokaze vezane za ovog svjedoka, uključujući još dva iskaza i sadržaj zapisa o doborovoljnoj predaji 24 CD-a sa video zapisima i dokumente, a za koje je ovaj svjedok potvrdio da ih je predao pripadnicima SIPA-e. Vijeće suda naložilo je Državnom tužilaštvu da u roku od deset dana dostavi Odbranama sve dokaze kako bi mogli unakrsno ispitati svjedoka.

Suđenje se nastavlja 8. maja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije