Tužilaštvo BiH traži da se pritvori general Atif Dudaković

12
A. S.
Tužilaštvo BiH traži da se pritvori general Atif Dudaković
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / General Atif Dudaković

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 26. aprila, bit će održano ročište na kojem će se po zahtjevu Tužilaštva BiH odlučivati o prijedlogu za određivanje pritvora generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Prema informacijama našeg portala, Tužilaštvo BiH smatra da je Dudaković prekršio mjere zabrane.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH gerenala Atifa Dudakovića i druge tereti za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog uklanjanja stanovništva srpske nacionalnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u drugoj polovini 1995. godine.

Brnabić i Vučić danas razgovarali s predstavnicima Ukrajine: 'Srbija jača veze u teškim vremenima'

Brnabić i Vučić danas razgovarali s predstavnicima Ukrajine: 'Srbija jača veze u teškim vremenima'

Cilj napada, kako je navelo Tužilaštvo, nije bilo samo osvajanje vojnih ciljeva nego etničko čišćenje teritorije, sistematsko uništavanje imovine, te plansko i organizovano uništavanje oko 38 pravoslavnih vjerskih objekata.

Tužilaštvo BiH je naznačilo da je Atif Dudaković, nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Republike BiH naređivao, planirao, dogovarao i podstrekivao zločine i progon stanovnika srpske nacionalnosti.

Inače, optužnicom se terete za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, civila uglavnom starije dobi i ratnih zarobljenika, te uništavanja 38 hramova, crkava i drugih vjerskih objekata.

Ročište će, kako stoji na web stranici Suda BiH, biti održano u srijedu, 26. aprila, u 8:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije