Reakcija Ambasade SAD na navode da će 'OHR predati državne vojne lokacije secesionističkim vlastima'

6
Radiosarajevo.ba
Reakcija Ambasade SAD na navode da će 'OHR predati državne vojne lokacije secesionističkim vlastima'
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagirala je na navoda da će "visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima koje podržava Rusija u entitetu RS".

"Spekulacije sa lošim izvorima o planovima OHR-a u vezi sa državnom odbrambenom imovinom su neodgovorne i vrlo opasne. Evo činjenica iz mjerodavnog izvora", kazali su iz Ambasade SAD uz objavljen odgovor Ureda visokog predstavnika u BiH.

OHR je ranije danas odgovorio na navode politologa Jasmina Mujanovića.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

OHR "odgovorio" na tvrdnju da će Schmidt povući potez koji će dovesti BiH na rub raspada?!

OHR "odgovorio" na tvrdnju da će Schmidt povući potez koji će dovesti BiH na rub raspada?!

"Pitanja državne i vojne imovine i dalje su uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduće služiti za potrebe odbrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenja presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati s predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja", kazali su ranije iz OHR-a.

Mujanović je u svojim tvrdnjama naveo da Schmidt ima podršku SAD.

"Moje je shvatanje da ova politika ima punu podršku SAD, ali nije jasno jesu li neki drugi saveznici Kvinte za to, EU i/ili slično."

Ako OHR nastavi s ovim planom, analizira Mujanović, to bi bilo izravno kršenje presude Ustavnog suda BiH.

"Teško je procijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna za sigurnost i suverenitet bosanske države. OHR BiH bi jednim potezom prekršio presude bosanskog suda, osnažio secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerojatno okončao put Bosne u NATO", zaključio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije