OHR "odgovorio" na tvrdnju da će Schmidt povući potez koji će dovesti BiH na rub raspada?!

11
L. R.
OHR "odgovorio" na tvrdnju da će Schmidt povući potez koji će dovesti BiH na rub raspada?!
Foto: Radiosarajevo / Christian Schmidt i Jasmin Mujanović

"Upravo sam dobio direktnu potvrdu od europskog izvora na visokom nivou da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uskoro upotrijebiti svoje bonske ovlasti da preda bosanske državne vojne lokacije secesionističkim vlastima koje podržava Rusija u entitetu RS.

Schmidt je danas u Beogradu i potvrđuje detalje s Vučićevim režimom."

Uznemirujuću tvrdnju objavio je politolog Jasmin Mujanović.

Pravni stručnjaci o izmjenama Izbornog zakona: OHR kao nadustavni činilac

Pravni stručnjaci o izmjenama Izbornog zakona: OHR kao nadustavni činilac

Elaborirajući dalje, naveo je: 

"Moje je shvatanje da ova politika ima punu podršku SAD-a, ali nije jasno jesu li neki drugi saveznici Kvinte za to, EU i/ili slično."

Ako OHR nastavi s ovim planom, analizira Mujanović, to bi bilo izravno kršenje presude Ustavnog suda BiH.

"Teško je procijeniti koliko bi takva politika bila destruktivna za sigurnost i suverenitet bosanske države. OHR BiH bi jednim potezom prekršio presude bosanskog suda, osnažio secesionistu kojeg podržava Rusija i vjerojatno okončao put Bosne u NATO", zaključio je on.

Plenković priznao da je Hrvatska lobirala kod Schmidta: "Osigurali smo da se Hrvatima pruži ruka"

Plenković priznao da je Hrvatska lobirala kod Schmidta: "Osigurali smo da se Hrvatima pruži ruka"

On očekuje i poručuje kako je imperativ da "prijatelji BiH u EU i SAD-u učine sve što mogu kako bi prekinuli ovaj katastrofalni smjer djelovanja".

Mujanović je stava da "uvrnuta logika pokreće ova pravila", te da su ovo neki od najmračnijih poteza "još od one strašne zime 1993. kada se podjela BiH između Srbije i Hrvatske činila neizbježnom".

"Logika je ovdje ukorijenjena u poznatim šemama etničke podjele koje su dugo pokretale zapadnu politiku prema Bosni: Bošnjaci su dobili zakon protiv genocida; Hrvati su dobili neliberalni izborni zakon; Srbi će dobiti državnu vojnu imovinu i kraj NATO puta BiH",tvrdi Jasmin Mujanović. 

Spremaju se novi protesti ispred OHR-a: Povlačenje odluka ili smjena Christiana Schmidta

Spremaju se novi protesti ispred OHR-a: Povlačenje odluka ili smjena Christiana Schmidta

Dodajući kako bi ovo moglo odvesti našu zemlju na sami rub raspada, Mujanović ističe:

"Danas sam više zabrinut za stabilnost i sigurnost BiH nego bilo kada u svom odraslom životu. Ovo je daleko opasniji trenutak od secesionističke krize prošlog ljeta, jer pokretači ove nestabilnosti nisu sporedne osobe poput Dodika, već ključni zapadni dužnosnici.

Također mi je jasno iz razgovora s desecima navedenih zapadnih dužnosnika u proteklih nekoliko sedmica da ne postoji nikakva pretenzija da se išta od ovoga događa za 'dobrobit' Bosne. Ovo je hladni, tvrdi transakcijalizam, a ključni zapadni 'partneri' su u Zagrebu, Beogradu i Moskvi."

"Što je najgore, stvarna probosanska politička klasa je u potpunom rasulu; prožeti uskim, provincijskim unutarnjim borbama oko toga tko će od njih imati privilegiju okupljanja sa secesionistima i pobunjenicima. To je ponižavajuće."

Prevara u izbornoj noći? Da li odluka Christiana Schmidta 'legalizira etničko čišćenje'?

Prevara u izbornoj noći? Da li odluka Christiana Schmidta 'legalizira etničko čišćenje'?

Na kraju zaključuje kako BiH "ima mnogo prijatelja ali nema saveznika": "Cijena ove činjenice je da se suverenitet BiH rastavlja, dio po dio, dok se njenim građanima govori da je stezanje omče oko njihovog vrata samo kako bi im se pomoglo da se usprave."

Komentari građana na ove tvrdnje zastrašujući su i mnogi se plaše da bi ovo mogao biti uvod u nove sukobe?!

Odgovor OHR-a

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i OHR i Američku ambasadu u našoj zemlji za komentar na ove tvrdnje. Iz OHR-a smo dobili odgovor, u kojem su nas uputili na svoj "tvit" koji su objavili i koji kaže:

"Pitanja državne i vojne imovine i dalje su uslovi definirani u Programu 5+2. Stoga OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

U pogledu nepokretne vojne imovine koja će ubuduee služiti za potrebe odbrane ("perspektivna vojna imovina"), doneseni su svi pravni akti potrebni za postizanje ovog cilja, a lokacije ove vojne imovine moraju biti direktno uknjižene kao vlasništvo države BiH. Ovo je hitan zadatak za novoizabrane vlasti u BiH.

Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenja presuda Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtijeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentu BiH. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati s predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja."

Iz Američke ambasade BiH do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije