Jasmin Duvnjak o Schmidtovim amandmanima: Diskriminacija prepoznata samo u jednom entitetu

3
Radiosarajevo.ba
Jasmin Duvnjak o Schmidtovim amandmanima:  Diskriminacija prepoznata samo u jednom entitetu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Jasmin Duvnjak

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak na press- konferenciji u Sarajevu govorio je o dobrim i lošim stranama nametnutih odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta.

'Sa ovim amandmanima nas čeka parkiran HDZ u vlasti. Neka čeka, ali sa ozbiljnim pristupom, a ne sa listama političkih ultimatuma', kazao je Duvnjak.

Govoreći dalje o amandmanima Schmidta, kazao je da se oni reflektiraju na rad i djelovanje samo jednog entiteta.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Duvnjak: Svi zajedno gubimo, sistem u BiH disfunkcionalan i neefikasan

Duvnjak: Svi zajedno gubimo, sistem u BiH disfunkcionalan i neefikasan

'Isključivo je samo prostor entiteta FBiH prepoznat kao prostor u kojem se dešavaju određene diskriminacije i u kojem postoji nepoštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, a na kojem bi se trebale implementirati neke od presuda kojima se otklanjuju veoma bitne diskriminacije koje postoje u političkom životu FBiH. Tako imamo situaciju da se ignorišu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ignorišu se i presude domaćih sudova, a ovim Schmidtovim odlukama se tretirala samo ona iz predmeta Ljubić. Smatramo da je diskriminacija prepoznata samo u jednom entitetu, a da su ignorisane presude koje su starije od presuda Ljubić, poput presude Sejdić-Finci. Ovim se amandmanima ojačala i zacementirala pozicija HDZ-a. Pojačali su asimetriju koja postoji između dva entiteta, odnosno jaz između FBiH i RS, istakao je.

Duvnjak je dodao i da prema posljednjim nametnutim odlukama visokog predstavnika, jedan predstavnik konstitutivnog naroda može obnašati maksimalno jednu od navedene tri pozicije.

"Amandmanima je također nametnuto, što do sad nije bio slučaj, da predsjednik i premijer FBiH ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Podsjećam vas da takva rješenja ne postoje u entietu RS. Tamo predsjednik i premijer mogu biti iz jednog konstitutivnog naroda. Imamo ovdje jedno veoma neprincipijelno provođenje odluka i principa iz Odluke o konstitutivnosti naroda iz 1998. godine", naglasio je, između ostalog, Duvnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije