Oglasila se Ambasada SAD u BiH o sankcijama premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću

4
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ambasada SAD u BiH o sankcijama premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću
Foto: Arhiv / Ambasada SAD u BiH

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) nametnuo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću. 

"Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti", poručeno je iz američke Ambasade u Bosni i Hercegovini.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Brian E. Nelson, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, rekao je kako današnja akcija naglašava kako političari u Bosni i Hercegovini podrivaju demokratske institucije i procese za vlastitu političku korist i kako bi nagradili svoje pokroviteljske mreže.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa.

“U svojstvu premijera FBiH Fadil Novalić zloupotrijebio je podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH.

Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu

Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu

Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje mirovina ima jaku političku važnost.

Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH”, navedeno je iz Ministarstva finansija SAD.

Na crnoj listi našla se i firma Integral Inžinjering a.d. Laktaši koja se povezuje sa Slobodanom Stankovićem, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije