Ambasada SAD: Ton Čavarinog pisma je arogantan, ignoriše ponašanje HDZ-a koji sabotira institucije

8
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD: Ton Čavarinog pisma je arogantan, ignoriše ponašanje HDZ-a koji sabotira institucije
Radiosarajevo.ba / Reakcija Američke ambasade na Čavarino pismo

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država reagirali su danas povodom izjave predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare u vezi sa popustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, uputivši pitanje ovom zvaničniku "koje su korake on i njegove kolege poduzeli kako bi riješili problem nepostojanja konsenzusa i šta su učinili po pitanju ublažavanja tenzija". 

"Izjava predsjednika Federacije BiH, gospodina Marinka Čavare, od 10. avgusta u vezi sa njegovim propustom da imenuje sudije Ustavnog suda Federacije BiH, ne samo da predstavlja njegovu ličnu neodgovornost, nego ukazuje na dublji problem – da su politički lideri ove zemlje odbacili obaveze koje imaju prema građanima BiH.  

Čavara je ukazao na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti, ali kakve su to korake preduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tokom osam godina koliko su na vlasti? Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije?

Dunović i Mahmutbegović: Čavara direktno krši Ustav FBiH, neovlašteno poziva sudije

Dunović i Mahmutbegović: Čavara direktno krši Ustav FBiH, neovlašteno poziva sudije

Dok pozdravljamo danas iskazanu predanost predsjednika Čavare vršenju vlastitih dužnosti te imenovanju četvero sudija Ustavnog suda FBiH, mišljenja smo da je ton pisma kojeg je uputio visokom predstavniku arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano.

Pismo u potpunosti ignoriše ponašanje HDZ BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH.

BiH su potrebne funkcionalne institucije na državnom i entitetskom nivou za napredak ka euro-atlantskim integracijama. Bez stabilnosti nemoguće su pozitivne promjene i reforme. To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih. 

Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu: "Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda BiH"

Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu: "Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda BiH"

Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njhovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH.

Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju", zaključeno je u saopćenju.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je danas pismo visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu, obavijestivši ga kako namjeravat imenovati četiri sudije Ustavnog suda FBiH, a nakon što je Schmidt uputio prije nekoliko dana pismo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH, kako bi zatražio hitno imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije