Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu: "Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda BiH"

6
Radiosarajevo.ba
Marinko Čavara pisao Christianu Schmidtu: "Imenovat ću četiri suca Ustavnog suda BiH"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara, predsjednik FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je pismo Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je prije nekoliko dana pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, a sve kako bi zatražio hitno imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH.

Jučer je Marinko Čavara na press konferenciji za medije saopštio kako Schmidtovo pismo vidi kao podršku za rješavanje problema, a danas mu je i zvanično uputio pismo sa nekoliko napomena.

Fascinantni prizori: Put prema Boračkom jezeru uljepšan predivnim zimskim bojama

Fascinantni prizori: Put prema Boračkom jezeru uljepšan predivnim zimskim bojama

Čavarino pismo Christianu Schmidtu u nastavku prenosimo u cijelosti.

DF tvrdi: Schmidt sprema novu podvalu

DF tvrdi: Schmidt sprema novu podvalu

"Poštovani Visoki predstavniče za Bosnu i Hercegovinu,

primio sam pismo koje ste mi poslali, kao i dopredsjednicima Federacije BiH, gospođi Mahmutbegović i gospodinu Dunoviću, a vezano za problem izbora sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a koji nas sve skupa opterećuje. Raduje me Vaša zainteresovanost za ovaj problem koji je uzrokovan političkim odnosima u Federaciji BiH, odnosno nepostojanjem političkog dogovora za funkcionisanje Federacije BiH.

Ne sumnjam u cilj Vaših namjera, te smatram da dijelimo zajedničku želju za iznalaženjem rješenja za ovaj kao i za ostale probleme, kojih je mnogo, te mi dopustite uputiti Vam nekoliko napomena.

Kao Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, iskazujem žaljenje načinom komunikacije i kvalifikacija koje se izriču prema instituciji Predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. To se prvenstveno odnosi na činjenicu da su već unaprijed djela kvalificirana i krivnja utvrđena – bez našeg zajedničkog dijaloga koji bi pružio realne informacije o stanju u Federaciji BiH i objektivnim razlozima navedenog problema.

Ipak, iskoristit ću ovu priliku i u potpunosti odbaciti tvrdnju da smo napravili "propust" i da "nismo imenovali sudije Ustavnog suda Federacije BiH kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH".

Dunović: Nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare

Dunović: Nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare

Poštovana Ekscelencijo, u Federaciji BiH ne postoji nešto što se naziva "ustavni i zakonski rok za imenovanje sudija Ustavnog suda".

Od 2018. godine do danas u Federaciji BiH ne postoji politički dogovor oko ključnih pitanja, što je opšte poznato. Upravo zbog toga, nakon Općih izbora nije izabran Predsjednik Federacije BiH, kao ni dopredsjednici Federacije BiH i Vlada Federacije BiH, a posljedično, ni sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

Podsjećam da smo imali sličan problem s imenovanjem članova Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH čije smo imenovanje i pored ogromne važnosti, čekali četiri godine nakon što sam imenovao Komisiju i uputio u Parlament Federacije BiH. I ne bi bilo do danas imenovanja da nam nisu pomogli prijatelji iz Europske komisije i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih.

U svjetlu brojnih problema s kojima se susrećemo, a koji zahtijevaju duboko razumijevanje, dozvolite mi podsjetiti Vas na sljedeće. Ustavni sud BiH je 4. decembra 2016. godine donio Odluku kojom je utvrđeno da odredbe Izbornog zakona nisu u skladu Ustava BiH i da do danas ta Odluka nije provedena, odnosno nije usklađen Izborni zakon s Ustavom BiH.

Dragan Čović i danas "dijelio savjete" Schmidtu - šta treba da radi

Dragan Čović i danas "dijelio savjete" Schmidtu - šta treba da radi

Rad Federalne televizije je 14 godina izvan zakona i, kao takav, instrument je jedne političke stranke, bez Statuta, 10 godina bez Upravnog odbora i direktor od 2013. godine nezakonito obnaša tu dužnost i potpuno izvan zakona.

Direktor Federalne uprave policije već osam godina nije imenovan u skladu sa zakonom jer je Vlada Federacije BiH 2019. i 2021. godine prekršila zakon i odbila imenovati direktora i tu dužnost obnaša osoba koja po zakonu ne može obnašati tu dužnost zbog pripadnosti istom konstitutivnom narodu kao i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH. Takva su i brojna druga imenovanja.

Kao primjer možemo uzeti i namjensku industriju za koju pojedini čelnici stranaka javno govore da je u službi jednog naroda, da proizvode naoružanje za izvoz i za "ne daj Bože", provode se vojne obuke izvan državnog sistema.

Željana Zovko napada Amerikance zbog Čavare: To je pogrešna odluka!

Željana Zovko napada Amerikance zbog Čavare: To je pogrešna odluka!

Zapanjujuća je i nesmetana praksa govora mržnje i zapaljive retorike koji su sada već uobičajen način komunikacije. Ono što začuđuje jest da takvo ponašanje ne nailazi na posljedice ni javnu osudu. Takvom komuniciranju svjedočili smo i na okupljanju 'tzv. građanskih nacionalista ispred Vaše kancelarije'. Tada su upućene ozbiljne prijetnje i uvrede koje su za cilj imale diskreditaciju Vas i Vašeg rada, ali koje su pozivale i na ugrožavanje Vaše fizičke sigurnosti. Takvih je primjera bezbroj.

Poštovana Ekscelencijo,

slažem se kako je imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH značajno i žurno pitanje za sve nas. Slažem se kako je potrebito žurno rješavanje ovog ključnog pitanja. Također, jasno nam je kako nam preostaje riješiti i druga otvorena pitanja koja sam samo neka naveo iznad. Vjerujem kako ćete pokrenuti i druga pitanja od kojih sam naveo samo neke, kao i pitanja koja u velikoj mjeri opterećuju i hrvatski narod u BiH, a čija se prava i identitet nastoje marginalizirati, te da će Vaš pristup biti balansiran, pravičan, korektan i konkretan.

Svi koji kao alibi koriste imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH za sve nezakonitosti u Federaciji BiH i BiH – neće imati daljnju mogućnost zloupotrebe političkog prostora, te ću sukladno Ustavu Federacije BiH, kako sam i naveo, imenovati četiri sudije Ustavnog suda Federacije BiH i uputiti na daljnju proceduru u što kraćem vremenu ispred nas, te očekujem Vašu podršku“, piše u njegovom pismu, prenosi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije