Dunović: Nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare

2
Radiosarajevo.ba
Dunović: Nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare

"Obraćanje visokog predstavnika, kojim u isti koš stavlja predsjednika FBiH i potpredsjednike je neshvatljiv i nedobronamjeran potez", kazao je za N1 Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, reagujući na pismo koje je uputio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt predsjedniku i potpredsjednicma FBiH.

Dunović je napomenuo visokog predstavnika kako su oba potpredsjednika FBiH dostavila svoje prijedloge za imenovanje sudija.

“Ali, činjenica je da je Čavara svjesno i s namjerom blokade cijele Federacije, stopirao imenovanje sudija, što je prepoznala i administracija SAD-a.

Schmidt pisao vrhu FBiH: Duboko razočaran pozivam vas da imenujete sudije Ustavnog suda FBiH

Schmidt pisao vrhu FBiH: Duboko razočaran pozivam vas da imenujete sudije Ustavnog suda FBiH

Ja sam, jednako kao i visoki predstavnik, razočaran neimenovanjem sudija, ali smatram da nisam ni najmanje odgovoran za nerad gospodina Čavare.

Naprotiv, o ovoj temi sam više puta i javno govorio. Molim visokog predstavnika, da nerad gospodina Čavare ne amnestira obraćajući se meni, jer to smatram prebacivanjem odgovornosti na one koji su u ovoj situaciji savjesno radili svoj posao i skretali pažnju na posljedice neimenovanja sudija”, naveo je Dunović.

Podsjetimo, visoki predstavnik je uputio pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH.

Schmidt je naveo kako je “duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenuju sudije na četiri upražnjena mjesta Ustavnog suda Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, koji ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije