Ramić pisao Krivokapiću: Izjava vašeg ministra poraz ljudskog, crnogorskog morala

4
Radiosarajevo.ba
Ramić pisao Krivokapiću: Izjava vašeg ministra poraz ljudskog, crnogorskog morala
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću povodom anticivilizacijskog negiranja genocida u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića uputio je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Njegov sadržaj prenosimo u cijelosti.

Poštovan predsjedniče Krivokapić i potpredsjedniče Abazović,

"Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) javno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu vašeg ministra Leposavića.

Negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Izjava vašeg ministra u Skupštini Crne Gore je jedan od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma.

Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora se mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu - te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava genocida.

Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima vaše vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konzekvenci.

Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji - kako bi drugi bili zadovoljeni. Nema većeg poniženja od podaništva i stoga Bošnjaci u Crnoj Giri i svi drugi istinski Crnogorci na to ne smiju pristati, nego se moraju sačuvati kao demokratski, evropski narod.

U ime istraživača holokausta i genocida, prijatelja istine i pravde i najvećih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, bezrezervno opredijeljeni borci protiv najmračnijih sila zla, pozivamo vas da ne dozvolite negiranje genocida u Srebrenici u državnim organima Crne Gore.

Tražimo od vas da udruženo inkriminirano političko djelovanje čiji je cilj negirati istinu o genocidu u Srebrenici kao standard rada države Crbe Gore bude odmah zaustavljeno.

Žrtve genocida nas obavezuju da u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava.

Dižemo glas protiv negatora genocida u Crnoj Gori i upućujemo poruku koja će, nadamo se, bitno uticati i djelovati na svijest i moral vas odgovornih, crnogorskih lidera, kako bi spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudska prava i živote svih, a naročito nezaštićenih, malih, slabih i nemoćnih.

Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja kažnjavanja i negiranja zločina genocida.

Zato samo brza, bezkompromisna osuda negiranja genocida u Srebrenici od strane vašeg ministra može biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu državni lideri imaju historijsku ulogu i odgovornost. Obaveza je svijetskih lidera da govore u ime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze.

Očekujući vašu brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smijenu neodgovornog ministra, još jednom vas podsjećamo da genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja, to je sudska činjenica koju je prvo priznao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a potom Međunarodni sud pravde", navodi se u ovom pismu.

"Prihvatit ću genocid u Srebrenici kada se 'nedvosmisleno utvrdi'"

Podsjetimo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je prije nekoliko dana u Skupštini CG da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida "kad se to i nedvosmisleno utvrdi".

Ovaj advokat, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i član pravnog tima koji je u prethodnom periodu radio na ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti je u Skupštini Crne Gore, odgovarajući da li je spreman da prizna i prihvati genocid i pokloni se žrtvama u Srebrenici, rekao:

"Svakako neću negirati pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, a naročito neću sporiti osjećanja Bošnjaka i muslimana koji neće prestati da u svojim srcima doživljavaju zločin u Srebrenici kao sopstvenu, ali i tragediju i opomenu svih nas i za sve nas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije