Nakon što je negirao genocid: Opozicija u Crnoj Gori traži smjenu ministra Leposavića

4
AA
Nakon što je negirao genocid: Opozicija u Crnoj Gori traži smjenu ministra Leposavića
Foto: AA / Vladimir Leposavić

Izjava ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, ako se to "nedvosmisleno utvrdi", izazvala je burne reakcije javnosti u Crnoj Gori. Opozicione partije i građanski aktivisti zatražili su ostavku Leposavića, dok se iz aktuelne Vlade još uvijek niko nije oglasio.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić saopštio je juče u Skupštini Crne Gore da će biti spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid „kada se to nedvosmisleno utvrdi“, dovodeći kao visoki državni zvaničnik u pitanje kredibilitet Haškog tribunala, ali i Međunarodnog suda pravde.

Ovakva izjava Leposavića uslijedila je kao njegov odgovor na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Andrije Nikolića da li je kao prvi čovjek ovog resora spreman da prizna i prihvati da se u Srebrenici desio genocid i da li pokazuje spremnost da se pokloni žrtvama.

"Vaše pitanje je konkretno, ali je pitanje da li je korektno. Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela, pogotovo ratnog zločina. Samo priznanje onoga koji je okrivljen u sudnici može da bude relevantno za to djelo. Jasno je da političko raspravljanje i utvrđivanje zločina genocida između pojedinanaca koji nijesu ni teritorijalno, ni generacijski vezani za događaj predstavljaju sukobe produženog trajanja", pokušao je Leposavić da relativizuje priču o genocidu u Srebrenici.

Kazao je i kako je odluka Suda u Hagu zasnovana na nalazima Haškog tribunala koji je „izgubio svoj legitimitet kada je Savjet Evrope utvrdio da su uništeni dokazi o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu“. Spreman je, kako je kazao, da prizna „da je u Srebrenici učinjen zločin genocida - kada se to nedvosmisleno utvrdi“.

Ovakva izjava izazvala je burne reakcije javnosti. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podsjetio je javnost šta je rekao povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je u julu 2020. godine Đukanović.

On je tada kazao da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, “da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza”.

Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde”, naglasio je on tada.

Na izjave Leposavića reagovao je reis Islamske zajednice Rifat ef.Fejzić koji je kazao da "ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio genocid, na osnovu odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav Vlade Crne Gore, onda se bojim da naš put nije u EU".

"Da se u Srebrenici desio genocid, presudio je Međunarodni sud pravde i Haški sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Ako ministar Leposavić osporava legitimitet ovih sudova, onda je to poruka da ova Vlada ne priznaje odluke međunarodnih sudova. Podsjećamo da su i Evropski parlament i američki Senat jasno ustvrdili da se u Srebrenici desio genocid", saopćila je Bošnjačka stranka.

Demokratska partija socijalista najavila je da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida, a traže i od premijera Zdrava Krivokapića da se izjasni o stavovima ministra Leposavića.

“Iako je jasno kako ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine”, naveli su u DPS-u.

Naglašavaju da to nisu stavovi većinske, građanske Crne Gore, koja je danas prinuđena da uputi izvinjenje susjedima, u nadi da im je odveć dobro jasno šta se u našoj državi dešava od 30. avgusta.

Iz Bošnjačke stranke su upozorili da je negiranje genocida neprihvatljivo, posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora na kursu proevropske politike.

“Ovakvi i slični potezi samo nam potvrđuju tezu da se Vlada Zdravka Krivokapića, svjesno ili ne, udaljava od evropskih vrijednosti”, rečeno je iz Bošnjačke stranke.

Socijademokratska partija istakla je da je "sraman čin" izjava ministra Leposavića u vezi genocida u Srebrenici.

"Negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen od relevantnih međunarodno-sudskih instanci i prihvaćen kao takav od čitavog civilizovanog svijeta, sraman je čin koji na još jednom primjeru ogoljuje pravu prirodu ove vlasti", kazao je generalni sekretar SDP Ivan Vujović.

Liberalna partija (LP) zatražila ostavku ministra Leposavića zbog, kako su kazali, "sramotnih stavova" o Srebrenici koje je izrekao u Skupštini Crne Gore. U LP-u smatraju da je Leposavić stavom da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi, ugrozio ugled Crne Gore u regionu i svijetu.

Izjavu Leposavića osudile su i Socijaldemokrate, Građanska alijansa i Crnogorski ženski lobi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije