Ministar vanjskih poslova Kanade: Osuđujemo pokušaje poricanja genocida

2
Radiosarajevo.ba
Ministar vanjskih poslova Kanade: Osuđujemo pokušaje poricanja genocida
Foto: Screenshot / Institut za istraživanje genocida Kanada

Ministar vanjskih poslova Kanade odgovorio je na pisma IGK - Kanada podržava evroatlanski put BiH, podržava suverenitet i nezavisnost BiH, osuđuje negiranje genocida i osuđuje formiranje komisija za navodno ispitivanje Srebrenice i Sarajeva

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio pismene odgovore na dva pisma od novog kanadskog ministra vanjskih poslova poštovanog Marc Garneau. U pismu se između ostalog kaže:

"Hvala vam na porukama upućenih mom prethodniku, poštovanom François-Philippe Champagne, povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici i u vezi sa poricanjem genocida u BiH. Žalim zbog kašnjenja u odgovoru.

Kanada historijski podržavala državu BiH i bosanski narod. I dalje će to činiti. Kao član Vijeća za provedbu mira i kao prijatelj države BiH, Kanada podr\ava BiH u njenom razvoju kao stabilne, ekonomski održive i multietnička demokratije, u evroatlantskoj porodici.

11. juli je dan sjećanja i poštovanja, tokom kojeg Kanada odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i počast preživjelima koji nastavljaju živjeti s bolnim sjećanjima na te tragične dane. Moj prethodnik je dao posebnu izjavu povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici. Njegovu izjavu možete pročitati na web stranici Global Affairs Canada.

Dva međunarodna suda potvrdila su genocid u Srebrenici, ali ima i pojedinaca koji i dalje promoviraju revizionističke priče o sukobu i negiraju ovu utvrđenu činjenicu.

Vlada Kanade i dalje je odlučna da se privedu pravdi počinioci zločina u bivšoj Jugoslaviji i nastaviće da radi sa svojim prijateljima na osiguranju da se ovaj cilj ispuni i tako zaustavi nekažnjivost uz poštovanje prema žrtvama i boli i patnje preživjelih.

Kanada takođe odlučno osuđuje pokušaje poricanja ili namjerno pogrešno tumačenje činjenica povezanih sa genocidom u Srebrenici.

U maju 2019. Kanada je podržala Visokog predstavnika za BiH, dr. Valentina Inzka, koji je u svom izvještaju Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija naglasio da komisije entiteta Republike Srpske za novo tumačenje događaja koji su se dogodili u Srebrenici i Sarajevu od 1992. godine do 1995. neće imati povijesnu vrijednost i neće pridonijeti istini, pravdi i pomirenju.

Genocidu nije mjesto u našem svijetu. Niko se ne smije plašiti diskriminacije, progona ili nasilja zbog onoga šta je po nacionalnosti, vjeri, kulturi i tradiciji. Kanada će nastaviti težiti svijetu u kome su sva ljudska bića jednaka u dostojanstvu i pravima.

Kanada najoštrije osuđuje genocidna djela počinjena u Srebrenica i pokušaje njihovog poricanja", navodi se u pismu.

"U situaciji kada se kontinuirano napada na suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, u situaciji kada se negira genocid, veličaju osuđeni ratni zločinci i pokušava revizija sudskih i historijskih činjenica, te u situaciji kada ambasador BiH u Kanadi negira genocid u Srebrenici i diplomatski ne predstavlja svoju državu, odgovor kanadskog ministra vanjskih poslova je značajan jer potvrđuje: kanadskog podržavanje države BiH, njenog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, njenog evroatlanskog puta, pravosnažnih presuda međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, odbacivanja i osude negiranje genocida u Srebrenici i pokušaje revizije sudskih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici, podržavanja Visokog predstavnika u osudi formiranja komisija za navodnu reviziju događaja u Srebrenici i Sarajevu.

IGK i bosanskohercegovačka zajednica se zahvaljuje Kanadi na kontinuiranom podržavanju BiH, njenih naroda i građana i posebno na podržavanju organizacija i zajednica građana BiH koji žive u Kanadi. Državi BiH sada treba kanadski jači i aktivniji politički angažman kako u samoj BiH, tako i kroz međunarodne organizacije", navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije