IGK: U Dom lordova Velike Britanije izabrana je negatorka genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
IGK: U Dom lordova Velike Britanije izabrana je negatorka genocida u Srebrenici
Foto: EPA / Claire Fox (krajnje lijevo)

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) najoštrije je osudilo i odbacilo odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da za članicu Doma lordova imenuje Claire Fox, negatorku genocida u Srebrenici i ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini.

"Odluka britanskog premijera je veliki udarac istini, pravdi, kulturi sjećanja, ponižavajuća je za međunarodno pravo i pravdu, degradirajuća za međunarodne sudove Ujedinjenih nacija. Anticivilizacijska odluka daje zamah revizionistima historije koji u sklopu antibosanske koalicije sve više negiraju sudske, naučno-istraživačke i historijske činjenice o genocidu u Bosni i Hercegovini", stoji u poruci IGK-a.

Ističu da je ovim činom britanski premijer pogazio pozitivne radnje Velike Britanije u podizanju svijesti o potrebi međunarodne, institucionalne kulture sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.

"Pored toga što je uključivanje negatora genocida u političke procese dehumanizirajući čin za žrtve, isti i ugrožava mir i bezbjednost, narušava međuljudske i međudržavne odnose, ponižava međunarodnu pravdu i međunarodne sudove. Negiranje genocida ima suštinsku namjeru najave novog genocida i stoga smo dužni odlučno reagirati svim demokratskim sredstvima", dodali su u otvorenom pismu.

Kako zaključuju, imajući u vidu da moramo učiti i naučiti lekciju iz agresije i genocida na Bosnu i Hercegovinu ili ćemo se suočiti s nepostojanjem, pozivaju Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pismeno obavijeste britanskog premijera o teškim posljedicama njegove odluke o imenovanju Claire Fox za članicu Doma lordova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije