IGK: Uskoro rezolucija kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
IGK: Uskoro rezolucija kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru
FOTO: AA / Postavljanje ruža s imenima ubijene djece

Na Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) objavili su da se uskoro očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu u ovom gradu smještenom na obalama rijeke Sane.

"Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau, i Brian Masse, član kanadskog parlamenta, su zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom - genocid. U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada s ministrom Ahmedom Hussenom, ministar je vrlo jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije je član kanadskog parlamenta i sponzor ove rezolucije o genocidu u Srebrenici Brian Masse također zločin u Prijedoru imenovao genocidom", saopćili su iz IGK-a.

Kako su istakli, značaj ove rezolucije je u tome što će se pored Sreberenice prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru. Zločin u Prijedoru kojeg je, kako stoji u saopćenju, nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida.

"Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru, ali ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopće dirnuli jeste politički projekt u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH. Projekt Velika Srbija još djeluje, atakujući na bh. državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države djeliti. Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno-istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, historijskom ne koje sve više tamni u svijetu punog zla", dodaje se u pismu.

Predviđeno je da se rezolucijom 20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom mjeseca aprila, koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom brobe protiv genocida, i genocid u Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi.

IGK će uskoro početi razgovore s liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. Također su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno s genocidom u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije