Reakcija / IGK: Zaustaviti kulturocid na prostoru stolačkog Starog grada

29. 06. 2020. u 19:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 208

"Osnovni cilj aktivnosti na izgradnji križnog puta na prostoru stolačkog Starog grada, zaštićene zone nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, je falsificiranje sudskih, historijskih i naučno-istraživačkih činjenica o agresiji Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu i sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o Herceg Bosni kao paradržavnoj antibosanskoj političkoj tvorevini čije instaliranje putem zločina je bio pokušaj uništenja države BiH", poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Izgrađivati križni put u zaštićenoj zoni nacionalnog spomenika države BiH, kako poručuju, je i kulturocid jer se pokušava uništiti kulturno bogastvo hiljadugodišnje bh. tradicije.

"Institut za istraživanje genocida Kanada traži od nadležnog federalnog ministarstva da odmah spriječi uništenje stolačkog Starog grada i tako sačuva kulturnu tradiciju BiH. Pozivamo bh. politički faktor da o ovom anticivilizacijskom činu upozna UNESCO i druge svjetske organizacije koje se bave očuvanjem kulturne baštine", naveli su iz IGK-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA