Inicijativa za Stolac: Zaustaviti aktivnosti na izgradnji križnog puta

Fena
Inicijativa za Stolac: Zaustaviti aktivnosti na izgradnji križnog puta
Foto: Facebook / Stolac

Inicijativa za Stolac traži od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih institucija da spriječe, kako se navodi u saopćenju te nevladine organizacije, daljnju devastaciju i skrnavljenje stolačkog Starog grada planiranom izgradnjom tzv. križnog puta.

"Također, tražimo od kantonalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja poništavanje svih datih dozvola i mišljenja koje je izdao Zavod za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK, jer je svima poznato kako je navedeni zavod izdao 'političko mišljenje' kojim odobrava gradnju pravdajući se da se građenje izvodi u drugoj zoni zaštite što također nije tačno", piše u priopćenju Inicijative za Stolac.

Podsjetimo, na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, u Starom gradu u Stocu, otpočeli su radovi na izgradnji “prve postaje križnog puta”, investitora „Župe svetog Ilije proroka - Stolac”. 

Ovaj projekt izazvao je pravu buru u bh. javnosti zbog toga što se radovi izvode u zaštićenoj zoni nacionalnog spomenika BiH, no stolačku župnik Rajko Marković tvrdi da je sva dokumentacija uredu. 

Podsjetimo, u januaru ove godine Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca, nakon najave o gradnji tzv. križnog puta pokrenuli su peticiju zbog ugroženosti Starog grada ljudskim djelovanjem odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na izgradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH. 

Odlukama Općinskog vijeća Stolac, Župnom uredu prodato je šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada. 

Građani Stoca, naročito Bošnjaci, burno su reagirali jer smatraju da se na taj način nastoje falsificirati historijske činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog nasljeđa.

Pogledajte kakva je situacija na terenu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije