Skandalozno / Postavljaju se križevi u Starom gradu u Stocu

29. 06. 2020. u 14:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 723

Na području nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, u Starom gradu u Stocu, otpočeli su radovi na izgradnji “prve postaje križnog puta”, investitora „Župe svetog Ilije proroka - Stolac”. 

Ovaj projekt izazvao je pravu buru u bh. javnosti zbog toga što se radovi izvode u zaštićenoj zoni nacionalnog spomenika BiH, no stolačku župnik Rajko Marković tvrdi da je sva dokumentacija uredu. 

Podsjetimo, u januaru ove godine Pokret za brigu o kulturnom nasljeđu Stoca, nakon najave o gradnji tzv. križnog puta pokrenuli su peticiju zbog ugroženosti Starog grada ljudskim djelovanjem odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na izgradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH.

Odlukama Općinskog vijeća Stolac, Župnom uredu prodato je šest lokacija po dva kvadratna metra u iznosu od 320 KM za izgradnju križnog puta, koji vodi do vrha Starog grada. 

Građani Stoca, naročito Bošnjaci, burno su reagirali jer smatraju da se na taj način nastoje falsificirati historijske činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog nasljeđa. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA