Ja mislim / Amer Obradović neće glasati za odluku da Stolac postane grad, a evo i zašto

25. 06. 2020. u 21:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Federalni zastupnik Nezavisnog bloka Stočanin Amer Obradović na svom Facebook profilu objasnio je zašto neće glasati za Odluku da Stolac dobije status grada.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

"Vlada Federacije BiH je podržala inicijativu za izradu i donošenje Zakona o Gradu Stolac, koju je podnijela sadašnja opštinska vlast. Lijepo zvuči – Grad Stolac.

Međutim, ja zbog principijelnih razloga neću glasati za ovu inicijativu. Zašto? Stolac je bio istinski i pravi grad sve do 1992. Imao je porodilište gdje sam se rodio. Imao je kino, kulturne institucije, galeriju, čuvene škole i profesore. Imao je gruntovnicu. Imao je sud. Kupatilo. Hotel. Bio je uređen i čist. Imao je sve atribute grada i Stolac je faktički i sadržajno bio grad! Njegov mediteranski štih bio je prepoznatljiv i u jednom intervjuu pjesnik Stevan Tontić mi je za prijeratni Stolac rekao – „To je bio grad bombon“.

Otkako njime vlada HDZ BiH on više nije grad. Da ne spominjem rat i agresiju na Bosnu i Hercegovinu kada je u Stocu sve uništeno što je imalo orijentalno-mediteransku aromu, posebno mi smeta što se kao razlozi da Stolac bude Grad navodi bogato kulturno-historijsko naslijeđe. Pa ova opštinska administracije sistemski uništava to naslijeđe. Na Radimlji nelegalno posađen spomenik blajburškim žrtvama koji nema nikakve veze sa nekropolom niti Srednjovjekovnom bosanskom državom. Na Starom gradu nelegalno posađen križ, s tendencijom da se gradi tzv. križni put čime bi trajno bio uništen ovaj nacionalni spomenik prve kategorije. Kod arheološkog nalazišta Badanj – posađena deponija smeća. Uništeno korito Bregave. Kod groba Moše Danona posađeni kontejneri.... Stolac je, nažalost, sadržajno uništen kao grad. Uz to, ovakvim proglašenjem za grad (ne samo u slučaju Stoca, to se odnosi na brojne druge proglašene gradove), krši se i Ustav Federacije jer on navodi da „za područje dvije ili više općina koje su urbano i teritorijalno povezane svakodnevnim potrebama građana, formira se grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave“. Pa ova vlast u Stocu nije u stanju formirati mjesne zajednice.

Dati Stocu formalno naziv grada, ne znači ništa, osim deklarativnog priznanja onima koji su od Stoca napravili neuredno mjesto koje vapi sa promjenama.
Zato ću u Parlamentu Federacije glasati PROTIV ove šarade a borit ću se da moj Stolac bude istinski Grad, sa svojim spomenicima i kulturnim nasljeđem, sa čistom Bregavom, bazenima, hotelom, kinom, sudom, gruntovnicom, infrastrukturom koja će biti na usluzi svim građankama i građanima Stoca. I biće Stolac Grad!

Kao što kaže ona naša povratnička himna:
Stolac Grade, izrast'o kraj vode", napisao je Obradović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA