Prestalo važiti ograničenje cijena prizvoda: Pročitajte i ostale odluke Vlade

Radiosarajevo.ba
Prestalo važiti ograničenje cijena prizvoda: Pročitajte i ostale odluke Vlade
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice u Mostaru

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela odluku po kojoj prestaje važiti ranija odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, donesena 9. aprila ove godine.

Podsjetimo, odlukom od 9.aprila Vlada FBiH je propisala obavezu za sve učesnike u lancu snabdijevanja, odnosno pravne i fizičke osobe koje prodaju životne namirnice, osnovne higijenske proizvode i druge proizvode da utvrde i primjenjuju marže tako da one ne prelaze nivo od 5. marta 2020. godine.

Cilj je bio zaštita ekonomskih interesa građana u Federaciji BiH, suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i sprječavanje eventualnog nepoštenog i neodgovornog ponašanja učesnika u lancu snabdijevanja.

"U Federaciji BiH u periodu proglašenog stanja nesreće usljed pandemije COVID-19 došlo je do prekomjerne kupovine određenih vrsta prehrambenih i higijenskih proizvoda i stvaranja zaliha od strane građana, što je moglo uzrokovati vještačku nestašicu određenih proizvoda na tržištu. Ovom mjerom osiguran je uredan lanac snabdijevanja potrošača u Federaciji BiH i u proteklom periodu ova odluka je dala očekivane rezultate", saopćeno je iz Vlade.

No, danas je odlučeno da ta mjera prestaje važiti imajući u vidu da je 29. maja Vlada ukinula stanje prirodne nesreće, proglašeno zbog pandemije.

Osim ovoga, Vlada FBiH je danas dopunila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za raseljene osobe i povratnike.

Kako je saopćeno, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će, s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije na povratničku populaciju, obezbijediti refundiranje troškova poreza i doprinosa za uposlene povratnike kod poslodavaca na području RS, kako bi bilo omogućeno očuvanje radnih mjesta.

Također će biti podržan program sjetve u 2020. godini kroz refundiranje troškova za nabavljeni sjemenski/sadni materijal, gnojivo, zaštitna sredstva i pogonsko gorivo za poljoprivredne mašine, poljoprivrednicima-povratnicima na području RS.

"Poslovnim subjektima koji su tokom 2019. godine zaključili ugovore sa ovim ministarstvom, odnosno kojima su odobrena sredstva za projekte male privrede i investicije, pod uslovom da uposle nove radnike-povratnike, bit će omogućeno produženje rokova za utrošak odobrenih sredstava i upošljavanje novih radnika, zbog otežanih okolnosti za provedbu projekata i poslovanje u vremenu krize", saopćeno je iz Vlade.

Iz istih razloga donesena je i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava za podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih osoba s područja regije Srebrenica.

Usvojen je i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2020. godinu, s izmjenama i dopunama, za čiju realizaciju je realizaciju utvrđeno 24,6 miliona KM.

Federalna vlada usvojila je danas i programe utroška oko 3 miliona KM namijenjenih kulturnim institucijama. Tako će Fond za izdavaštvo dobiti 550.000 KM, Fondacija za bibliotečku djelatnost 330.000 KM, transfer za kinematografiju vrijedan je 1,6 miliona KM, a za Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti predviđeno je 558.000 KM.

Vlada je usvojila i Program javnih investicija Federacije BiH za period od 2021. do 2023. godine.

Program sadrži 119 projekta, od čega je 56 u realizaciji. Ukupna vrijednost svih projekata je 14,8 milijardi KM.

Među odobrenim projektima, za čije je finansiranje pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava, su izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, rehabilitacija i modernizacija crpno-akumulacijske hidroelektrane Čapljina, projekt energetske efikasnosti i hitni projekt vezan za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije