Čestitamo / Međunarodno priznanje Sabini Ćudić za otkrivanje afere "Pazarić"

25. 06. 2020. u 11:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2106

Sabini Ćudić, predsjednici Kluba poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, danas je dodijeljena nagrada za Slobodu govora zbog objavljenih fotografija posteljinom i konopcima vezane djece s poteškoćama u razvoju iz Zavoda Pazarić.

Nagradu joj je dodijelila Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe, a odavanju priznanja pridružili su se i Fondacija Infohouse, Centar za istraživačko novinarstvo i Centar za zastupanje građanskih interesa.

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić šokirala je bosanskohercegovačku javnost prošle godine kada je pokazala fotografije djece s poteškoćama u razvoju vezane za krevete u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

"Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe prepoznala je značaj ovakvog istupa, te je danas za hrabrost i služenje javnom interesu uručila nagradu za Slobodu govora Ćudić", saopćeno je.

Fotografije koje prikazuju kako uposlenici Zavoda Pazarić tretiraju djecu s poteškoćama u razvoju objavljene su 20. novembra 2019. godine. Djeca su ležala na svojim krevetima ili na podu s vezanim rukama i nogama posteljinom i konopcima. Jedno dijete je bilo vezano za radijator, dok je drugo sjedilo i plakalo na krevetu svezanih ruku.

"Ova situacija se može shvatiti kao moderno ropstvo", rekla je Ćudić dok je pokazivala fotografije na konferenciji za novinare.

Sljedećeg dana 1.000 ljudi protestiralo je pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

"Ovo je bio državani skandal koji nas je sve naljutio", kazala je direktorica Fondacije
Infohouse Dženana Alađuz.

Dodala je da Ćudić zaslužuje najiskreniju zahvalnost za otkrivanje dešavanja u ovoj ustanovi, te da se nadaju da će, zahvaljujući njenim naporima, uslijediti pozitivna promjena.

„Sabina Ćudić je državna heroina – jasno i jednostavno“, rekao je koordinator koalicije Mark Worth.

Nagradu za slobodan govor svake godine dodjeljuju Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe i Europski centar za prava zviždača. Međunarodni dan zviždača je dan kada svijet odaje počast građanima/kama koji/e imaju integritet i hrabrost prijaviti nedolično ponašanje, dok drugi šute.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA