Burno o radu Vlade FBiH: Za 5 godina bez metra autoputa, izvještaj je plagijat

Radiosarajevo.ba, Fena
Burno o radu Vlade FBiH: Za 5 godina bez metra autoputa, izvještaj je plagijat
Foto: Fena / Sa sjednice

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas na sjednici Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu.

Za Izvještaj su glasala 54 poslanika, protiv je bilo njih 27, dok je jedan bio suzdržan.

Premijer FBiH Fadil Novalić, predstavljajući izvještaj, naglasio je, između ostalog, da su federalna ministarstva u protekloj godini sačinila 70 zakona od kojih je Vlada usvojila 44, te da je od šest uredbi 80 posto završeno, a od dvije planirane strategije usvojena je tek jedna.

"Vlada FBiH je usvojila i socio-ekonomske reforme za period od 2020. do 2022. i trenutno smo u završnoj fazi izrade akcionog plana za implementaciju svih mjera i aktivnosti iz strategije", dodao je Novalić.

Istakao je da je broj zaposlenih u prošloj godini povećan za 10.529 osoba,  dok je prosječna neto plata povećana za 4,8 posto i dostigla 958 KM, a prosječna penzija za 4,3 posto.

Glasanju o izvještaju o radu Vlade prethodila je burna rasprava i iznesene su kritike na račun izvršne vlasti.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a BiH Damir Mašić kazao je da se Vlada nema čime pohvaliti u čitavom svom mandatu, a posebno u protekloj godini.

"Ako se zadržimo samo na cestogradnji, ova Vlada će ostati upamćena po tome da za pet godina vladanja nije pustila u promet nijedan novi metar autoceste", naveo je Mašić.

Predsjednica kluba poslanika Naše stranke Sabina Ćudić rekla je da predstavljeni Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. predstavlja plagijat izvještaja iz prethodnih godina.

Dodala je da posebno upada u oči da je Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH ocijenilo da je 100 posto ispunilo sve planirane aktivnosti za 2019. dok Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH tone u sunovrat i bilježi pad sa 47 posto u 2018. na 44 posto u 2019.

Predsjednik kluba poslanika SDA Osman Ćatić izjavio je da je iz izlaganja kolega stekao dojam oni nisu imali šta kazati osim demagoških kritičkih osvrta bez ikakvog sadržaja i suštine, te da će biti razočaran ako poslanici budu protiv izvještaja koji donosi pozitivne pokazatelje jer je to onda politički.

Replicirajući poslanicima Novalić je rekao da su njihovi komentari više u domenu percepcije koliko se šta osjeti u životu građana, ali da je BDP indikator kojim cijeli svijet mjeri rezultate.

Inače, poslanici su prethodno po skraćenom postupku usvojili Zakon o jedinstvenom registru taksi i naknada u Federaciji BiH i izmjene i dopune Zakona o faktoringu.

Prihvaćen je i nacrt izmjena i dopuna Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kao i nacrti zakona o provođenju odluka sudova i o likvidacijskom postupku.

Sjednica je održana online, s tim da su u sali bili samo članovi šireg Kolegija Predstavničkog doma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije