Ramić: Odlikovanja zloglasnih jedinicama HVO-a predstavlja uvredu i ponižavanje žrtava

4
Radiosarajevo.ba
Ramić: Odlikovanja zloglasnih jedinicama HVO-a predstavlja uvredu i ponižavanje žrtava
FOTO: AA / Emir Ramić

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), oglasio se povodom sramnog dodjelivanja odlikovanja zloglasnim jedinicama HVO od strane predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hiljadugodišnja bosanska državna i društvena tradicija je predmet kontinuiranih agresivno genocidnih napada Hrvatske i Srbije. Negiranje presuda suda Ujedinjenih nacije i veličanje i nagrađivanje ratnih zločnaca od strane predsjednbika Hrvatske Milanovića neće naškoditi hiljadugodišnjoj bosanskoj tradiciji, ali hoće mnogo reči o njemu i njegovom nemoralnom liderstvu. Uzalud Milanović pokušava poniziti kontinuitet bosanske državnosti. Jer od vremena kada se Zemlja Bosna prvi put spominje u djelu “De administrando imperio”, bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta sredinom X stoljeća, Bosna do danas prolazi kroz različite državne i političke oblike organiziranja vlasti i tome odgovarajuće pravne sisteme.

Bosna ima višestoljetnu tradiciju susretanja i miješanja različitih civilizacija i kultura koje su se sintetizovale u specifičnoj bosanskoj duhovnosti. Milanović ne razumije to, zato nad Bosnom vršite nasilje. Upravo ta bosanska specifična duhovnost čini bosansko društvo specifičnom i nedjeljivom državom. To joj je pomoglo da preživi do danas.

Milanović treba znati da je Bosna stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to njemu najviše smeta. Kao što su se patriote u i van Bosne uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom rušilačkom Levijatanu, tako će se i dans suprostaviti njemu i sličnim koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela EU za svoju zajedničku egzistenciju.

Milanović treba računati na one koji se neće odreći svoje bosanske države, njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedintvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti. Njegova kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne bosanske države. Bosanski narodi i građani ga zato preziru.

Podsjećamo Milanovića na pravosnažne presude internacionalnih i nacionalnih sudova kojima je dokazana agresija Republike Hrvatske na Republiku BiH. Tom presudom svjetskog suda potvrđeno je da je država BiH bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavne tvorevine Herceg Bosne predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka. Današnje odlikovanje od strane Milanovića je anticivilizacijski čin koji prije svega nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

Odlikovanja jedinicama HVO-a koje su učestvovale u zločinima predstavlja ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i poniženje istine i pravde, međunarodnih sudova i države BiH.Taj necivilizacijski čin protivan je evropskim vrijednostima i negativno utiče na odnose BiH i Republike Hrvatske.

Pozivamo bosanske Hrvate i Hrvate u Hrvatskoj da izraze žaljenje i distanciraju se od Milanovićevog anticivilizacijskog čina i tako se distanciraju od zločinačke paradržavne tvorevine "Herceg-Bosne" i ideje Velike Hrvatske i na taj način daju doprinos izgradnje bolje zajedničke budućnosti slobodne, demokratske, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine i njene dobrosusjedske saradnje s Hrvatskom", navodi se u saopćenju koje je potpisao Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije