! / Ramić: Dijaspora i domaći privrednici su ekonomski generatori održivom povratku

27. 06. 2021. u 14:18:00 Fena

Shares: 0

Povratnike u mjesnoj zajednici Drinjača u Zvorniku posjetio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ministar Ramić i predsjednik Skupštine Grada Zvornika Mensur Selimović razgovarali su sa povratnicima i nekoliko privrednika iz ove mjesne zajednice.

Interes za izgradnju infrastrukture i moguća zajednička ulaganja pokazali su i mještani zaseoka Baručići koji žive van granica Bosne i Hercegovine, te uspješni privrednici koji žele pružiti pomoć u realizaciji projekata.

Ministar Ramić u razgovoru s povratnicima - undefined

FOTO: Fena: Ministar Ramić u razgovoru s povratnicima

U kontinuitetu pomažemo svoje mjesto kroz različite projekte. Želimo i bolju saradnju koja će značiti bolji život ljudima koji ovdje žive. Naši godišnji odmori se provode najradije u mjestima iz kojih smo otišli. Osjećamo da možemo i trebamo učiniti više za naš rodni kraj.

Današnja posjeta predstavnika Grada i Ministarstva nas ohrabruje i daje dodatan motiv za realizaciju nekoliko važnih projekata u Drinjači”, kazao je Mido Alić, koji živi i radi u Njemačkoj.

Izgradnja putne infrastrukture je prvi zajednički projekat.

Ministar Ramić u razgovoru s povratnicima - undefined

FOTO: Fena: Ministar Ramić u razgovoru s povratnicima

“Svaka inicijativa koja dolazi iz povratničkih sredina nas obraduje. Pogotovo ako to udruženim snagama rade ljudi koji su direktni korisnici i žive tu, sa komšijama koji rade van granica naše domovine i domaći privrednici. Lokalna zajednica zajedno sa višim nivoima vlasti mora naći način da ih podrži i na taj način zajedničkim naporima popravljati kvalitet života povratničke populacije.

Podržavam svaki vid udruživanja resursa koji će koristiti ljudima, olakšati dolazak da obrađuju imanja, nova zaposlenja, školovanje djece i mladih, otvaranje poslovnih jedinica u povratničkim sredinama i”, zaključio je ministar Ramić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA