Ramić uputio pismo Ćosiću povodom skidanja zastave BiH: "Sramno, neljudski..."

8
Radiosarajevo.ba
Ramić uputio pismo Ćosiću povodom skidanja zastave BiH: "Sramno, neljudski..."
Citajfiler.com / ...

Ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo od jučer se na jarbolima nalaze zastava Grada Istočno Sarajevo i dvije zastave RS-a.

Prethodno je na trećem jarbolu bila zastava Bosne i Hercegovine, koja je zamijenjena još jednom entitetskom zastavom.

Emir Ramić iz Instituta za istraživanje genocida Kanada uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću povodom anticivlizacijskog i antibosanskog uklajanja državne zastave ispred zgrade Gradske uprave.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Gospodine Ćosić Bosna i Hercegovina nije državna zajednica, kako to govorite u medijima, već evropska država sa dugogodišnjom historijom, kulturom i tradicijom, članica Ujedinjenih nacija i uskoro članica Evropske Unije i NATO pakta.

Zato je vaš potez uklanjanja državne zastave sa zgrade Gradske uprave Istočnog Sarajeva, zastave kao najbitnijeg simbola države u kojoj živite, sraman, neljudski, antibosanski, potez suprotan međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija i zakonima Evropske Unije. Negiranjem države Bosne i Hercegovine, vi negirate, sebe, svoj narod i manji entitet nastao na rezultatima agresije i genocida i legalizovan u Dejtonu.

Pravo je pitanje zašto vam smeta simbol bosanskohercegovačke slobode, nezavisnosti i državnosti i to baš u ovom trenutku?

Kriminalizacija državne zastave i njeno stavljanje u kontekst prekrajanja historijskih činjenica o stoljetnoj državnosti i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine i reviziji sudskih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u matici i dijaspori. Vaše uklanjanje državne zastave jasno daje do znanja da ste vi sastavni dio te kampanje, da ne služite svojoj državi, nama, a i vama bi trebalo biti ponosnoj Bosni i Hercegovini, već da služite antibosanskoj koaliciji.

Vaš neljudski i nehuman odnos prema bosanskohercegovačkoj državi jasno govori o karakteru vaše ličnosti. Vaš antidržavni potez i vaši istupi u medijima ima cilj negirati kontinuitet državnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ali trebate znati da Bosna i Hercegovina nije dejtonska tvorevina nego nastavlja svoje postojanje sa promjenjenim nazivom i sa modificiranom unutrašnjom strukturom.

Takođe vaš potez ima cilj osporavanja genocida. Presude međunarodnih sudova su poptuno jasne. Nikakve komisije ne mogu promjeniti pravosnažnu presudu. Skidanjem državne zastave i postavljenjem zastave manjeg entiteta da li ste do znanja svijetskoj javnosti da zapravo entitet Republika Srpska sa prefiksom republika i nazivom po samo jednom narodu ne može egzistirati na bosanskohercegovačko zemlji, u bosanskohercegovačkom društvu i državi, u ideji Bosne i bosanskom duhu.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije