Ramić o radu Vlade FBiH nakon hapšenja Novalića: Treba izabrati novu

M. R. S.
Ramić o radu Vlade FBiH nakon hapšenja Novalića: Treba izabrati novu
Foto: Fena / Edin Ramić

Rano je govoriti o daljnjem radu Vlade FBiH i o tome ko će voditi sjednice i potpisivati dokumenta, nakon hapšenja premijera FBiH Fadila Novalića (SDA).

Kazao je ovo Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i potpredsjednik SDA, za Radiosarajevo.ba.

"Premijer je tamo par sati. Koliko će zadržan, pod kojom optužbom, ne treba prejudicirati. Mislim da neće dugo", dodao je Ramić.

Prema Ustavu FBiH i Zakonu o Vladi FBiH, premijera u odsutnosti mijenja jedan od dopremijera, u ovom slučaju Vesko Drljača (SBB) ili Jelka Milićević (HDZ BiH). Za to je potrebno da premijer nekoga od njih ovlasti. Ukoliko nije u mogućnosti to odrediti, onda predsjednik FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika FBiH odlučuje koji od dopremijera mijenja premijera.

Ramić je istakao da je rano o ovome govoriti, te da je rješenje nešto drugo.

"Vlada je u tehničkom mandatu i jedini način je izbor novog predsjednika, novih potpredsjednika, nove Vlade. Nikome od ministara koji su imenovani kao zastupnici se ne rade dva posla. To je, dakle, najbolje rješenje i izlaz", rekao je Ramić.

Marinko Čavara (HDZ BiH), predsjednik Federacije BiH, koji može opozvati premijera, za Nezavisne je odgovorio da u ovom trenutku Vlada može funkcionirati i bez njenog predsjednika Fadila Novalića.

Podsjetimo da je sjednica Vlade FBiH danas otkazana jer je premijer u SIPA-i, gdje je jučer saslušan, zadržan tokom noći, a potom i uhapšen, te se očekuje prijedlog da mu se odredi pritvor.

Vasvija Vidović, Novalićeva advokatica, kazala je za Radiosarajevo.ba da joj je premijer rekao da sjednicu Vlade treba voditi Jelka Milićević. No, to se nije desilo s obzirom da nije bilo pisane punomoći.

Vidović je za Nezavisne potvrdila da Novalić nema imunitet.

Podsjetimo, Novalić, te suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić, uhapšeni su u okviru istrage Tužilaštva BiH o nabavci 100 respiratora iz Kine, u vrijednosti 10,5 miliona KM.

Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje mita i drugih oblika koristi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije