RAK: Odluka i mjera o kažnjavanju RTRS-a se mora sprovesti

AA
RAK: Odluka i mjera o kažnjavanju RTRS-a se mora sprovesti
Izrečena mjera Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o kažnjavanju Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) zbog odbijanja da izvrši priključenje Televizije K3 iz Prnjavora na digitalno zemaljsko emitovanje, ima potpuno zakonsko uporište.

To zakonsko uporište RAK će nastaviti da koristi i ubuduće kako bi odluka bila sprovedena, rekao je direktor RAK-a Predrag Kovač.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je nedavno Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) novčanu kaznu u iznosu od 45.000 KM zbog uskraćivanja prava na priključenje na zemaljsko digitalno emitovanje za TV stanicu K3 iz Prnjavora, kao i novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM generalnom direktoru RTRS Drašku Milinoviću, kao odgovornom licu.

RAK je prema odluci Vijeća ministara BiH ovlašten za izdavanje saglasnosti za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe smetnje zbog početka digitalnog emitovanja u BiH, poput TV K3, te je ovlašten da donošenjem Zaključka primjeni izvršne mjere koje se moraju ispoštovati u određenom roku, što RTRS nije učinila.

Predrag Kovač, direktor RAK-a, istakao je da je RTRS suprotno profesionalnim standardima i principima bilo kojeg televizijskog ili radijskog emitera, odlučio za jednostrano plasiranje komentara u vezi sa posljednjom odlukom RAK-a. U tom smislu, naveo je neke od tvrdnji koje su posljednjih dana izrekli članovi menadžmenta RTRS-a, poput onih da RAK izricanjem kazne RTRS-u zadire u njenu profesionalost i nezavisnost, da RTRS ne može biti nezavisna ako ne raspolaže svojom imovinom, te da RTRS neće poštovati odluku Agencije.

"Menadžment RTRS-a tvrdi da Agencija bez zakonskog osnova prisiljava RTRS da daje opremu na korištenje trećem licu bez naknade, što je netačno. Agencija je pristupila u skladu sa Odlukom Vijeća ministara, a koja Agenciju obavezuje da preduzima aktivnosti nakon što je međunarodno postavljen rok za prelazak na digitalno emitovanje, 17. juna 2015. istekao", rekao je Kovač.

Napomenuo je da su u Komisiji za izradu nacrta ove Odluke učestvovali i predstavnici RTRS-a.

"Stoga je osporavanje onoga što je propisano ovom Odlukom Vijeća ministara apsurdan i krajnje neozbiljan čin menadžmenta RTRS-a. Izrečena mjera ima potpuno zakonsko uporište, a to zakonsko uporište Agencija će nastaviti da koristi i ubuduće", poručio je Kovač.

Dodao je i da su tvrdnje da primjenom ovakve mjere RAK raspolaže imovinom RTRS-a "besmislene".

"Plasirajući ovakve tvrdnje RTRS zaboravlja da imovinu ima zahvaljujući poreskim obveznicima RS-a, te platišama RTV takse, te da kao takav, ima obavezu da plasira informacije koje su namijenjene svim građanima Republike Srpske, a ne pojedinim grupama", rekao je Kovač.

Istakao je da će RAK provoditi odluku Vijeća ministara BiH koja, između ostalog, navodi da će Agencija izdati posebnu saglasnost za digitalno zemaljsko emitovanje TV stanicama u BiH koje trpe zbog početka digitalnog emitovanja ukoliko je to tehnički moguće.

 "Želim reći da je krajnje zabrinjavajuća izjava menadžmenta RTRS-a da neće ispoštovati odluku Agencije. RTRS je nosilac dozvole Agencije, te je obavezan postupiti po nalogu Agencije. Agencija će iskoristiti sve zakonski raspoložive mehanizme kako bi odluka bila sprovedena", rekao je Kovač.

Za naplatu kazne, dodao je, postoje sudovi, te je istakao da u ogromnom procentu sve ono što Regulatorna agencija za komunikacije naloži, bude i naplaćeno.

"RAK ima mogućnost da koristi i organe bezbjednosti da realizuje sve ove odluke koje naloži i koje su u skladu sa zakonom. Sve što nam stoji na raspolaganju ćemo uraditi. Ne naplatu, naplata će se riješiti putem sudova, blokiranjem računa i slično, ali da se provede odluka postoje mogućnosti da RAK sarađuje sa organima bezbjednosti koji su takođe po zakonu dužni da pruže asistenciju RAK-u", rekao je Kovač.

 Istakao je RTRS ima pravo da se žali Vijeću RAK-a na donesenu odluku.

Tokom postupka, RTRS je osporavao zakonitost Odluke koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a na osnovu koje je RAK izdao nalog. U izjašnjenju, RTRS je isticao ulogu koja je u procesu digitalizacije dodijeljena javnim RTV servisima u pogledu korištenja Multipleksa A i Multipleksa B, na način da je svako priključenje komercijalnih televizija na zahtjev Agencije smatrao osporavanjem prava na imovinu RTRS-a, odnosno opreme za digitalno emitovanje.

Vodeći se članom 4. Pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a u kojem se, između ostalog, navodi da svi korisnici dozvola RAK-a imaju prava propisana odgovarajućom dozvolom i dužni su pridržavati se Zakona, svih propisa Agencije i uslova dozvole, nepostupanjem po zahtjevu, RTRS je onemogućio RAK da izvršava svoje obaveze u procesu digitalizacije utvrđene Odlukom koju je donijelo Vijeće ministara BiH, a koja obavezuje i uključuje prava i obaveze kako RAK-a, tako i javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije