Pokret "Odgovor": Žalit ćemo se RAK-u na rad RTRS-a

Fena
Pokret "Odgovor": Žalit ćemo se RAK-u na rad RTRS-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ćamil Duraković
Pokret "Odgovor“ najavljuje upućivanje žalbe Regulatornoj agenciji za komunikacije te pokretanje inicijative za vanrednu sjednicu Narodne skupštine RS-a.

Ovo će biti realizirano preko zastupnika Domovine u vezi s, kako su kazali, pristrasnog izvještavanja i cenzura bošnjačke povratničke zajednice u informativnom programu RTRS-a i agencijskim vijestima SRNA-e.

U saopćenju za javnost ovog pokreta navodi se da Radio-televizija RS-a proizvodi 2.500 sati informativnog programa u toku godine, te se postavlja pitanje koji je udio učešća povratničkih i nevećinskih zajednica u ovom segmentu.

"Pri tome, produkcijski angažman RTRS-a postoji samo kada je riječ o obilježavanju događaja stradanja Srba i značajnih pravoslavnih praznika, za šta imamo puno uvažavanje, ali se moraju uključiti i drugi. Pozivamo uredništvo RTRS-a da promijeni uređivačku politiku te otvori vrata svima za javni dijalog", poručuju iz Pokreta Odgovor.

Navode kako bilježe svakodnevno kršenje Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama te će zatražiti da Regulatorna agencija za komunikacije izvrši monitoring svih informativinih programa RTRS-a s ciljem utvrđivanja slučajeva govora mržnje, te narušavanja principa pravičnosti i nepristrasnosti, u smislu izvještavanja o građanskom organizovanju i djelovanju Bošnjaka-povratnika u RS-u.

"Također, zatražit ćemo utvrđivanje činjenica o tome koliko RTRS izvještava o sudskim procesima, posebno onim koji se tiču ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost optuženog ili žrtve. Na osnovu istih ovih temelja ćemo putem Narodne skupštine RS-a tražiti utvrđivanje okolnosti koje dovode do blokade vijesti i stavova iz bošnjačke povratničke zajednice u Novinskoj agenciji Republike Srpske", poručuju iz Odgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije