Radončić o ilegalnim migrantima, korona zakonu i lokalnim izborima

Radiosarajevo.ba
Radončić o ilegalnim migrantima, korona zakonu i lokalnim izborima
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Fahrudin Radončić

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB-a je na pitanje novinarke FTV u Dnevniku o tome kako će glasati zastupnici SBB o "korona zakonu"   kazao da SBB ima jednu principijelnu molbu prema koalicionim partnerima SDA i HDZ-u da pokušaju pomoći građanima da banke više budu solidarne i nađu humanitarni kapacitet i poslovni da građanima uvedu moratoriji i da kamate ne budu više od jedan posto.

"Kod banaka postoji jedna spremnost, međutim jučer sam razgovarao i sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem koji nije pokazao da bi tu pravio bilo koju vrstu kompromisa. SBB nije stranka koja će ultimativno i ucjenama zaustaviti korona ili bilo koji drugi zakon. Naći ćemo alternativni put i već sam dogovorio više sastanaka sa ljudima iz bankarskog sektora, da banke ostanu stabilne i moćne i da pomognu građanima okvirnu zakona", rekao je Radončić.

On ističe da Novalić ne pokazuje interes za kompromis jer se plaši da to može dovesti do destabilizacije bankarskog sektora.

"Eto neka zakon ide, oni koji ga predlažu snose punu političku i moralnu odgovornost, mi nećemo smetati, ali ćemo kao SBB uporno raditi da sa banka nađemo ili neki fond koji bi one same iznjedrile za potrebe naših stanovnika, da im se pomogne da prežive ovo veoma traumatično vrijeme nakon pandemije", kazao je Radončić.

Radončić je dodao da ovo ne znači političku krizu i dodao je da oni nisu dio SDA već vlastiti politički projekat.

O odluci o MMF-u koja nije prošla na Vijeću ministara BiH Radončić smatra da je to kao "bure u čaši vode".

"Radi se o 330 miliona eura i danas dodatno novih 250 miliona eura, dodajte i ono što smo dobili kao poklon od EU, to se digne cifra na milijardu i po. To je cifra koja je prijeko potrebna ovoj zemlji, pa i tim vladajućim elitama. Mislim da će se u ovih dan ili dva naći čarobna formula, to je vjerujte u pitanju rečenica ili dvije, da ćemo to izglasati i to nećemo ugroziti", rekao je Radončić.

BiH, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija je uradila dobar posao, smatra Radončić.

"Uradili smo veliki i historijski važan posao, koji se sada ne vidi. Imamo veoma mali broj mrtvih, moramo učiniti sve da pandemija padne, da brojevi budu manji. Mislim da je situacija pod potpunom kontrolom. Dali smo i našem zdravstvenom sistemu, da sa svim svojim problemima odgovori ovom problemu.Imamo ono što se zove pojedinačni slučajevi koji su veoma tragični, ali time neka se bave nadležni pravosudni organi, da li su to bile ljekarske greške illi jednostavno priroda", kazao je Radončić za FTV.

BiH migrantima neće biti parking za Evropu, istaknuo je Radončić i dodao i da će 10.000 njih biti deportovano iz naše zemlje.

"Moj stav je precizan, ja sam jučer direktoru Službe za poslove sa strancima Slobodnu Ujiću uputio zahtjev da mi se popiše 9 - 10 hiljada ilegalnih ekonomskih migranta da vidimo kako da ih deportujemo iz BiH. Da vidimo ko pristaje na dobrovoljnu  deportaciju i šta da radimo s hiljadama onih koji ne žele pokazati pasoš da vidimo ko su oni. To je ogroman sigurnosni problem, to ruši život naših građana", kazao je Radončić.

Radončić je dodao da on kao ministar sigurnosti traži da svi ilegalni migranti moraju biti deportovani i da novac koji daju da oni budu u BiH, da se on preusmjeri na njihovu deportaciju.

"Mi smatramo da svaka kantonalna vlada koja ima budžete treba da radi sa IOM-om, da brine o tim ilegalnim migrantima, ali mi imamo plan da oni moraju napustiti BiH", istaknuo je Radončić.

Na pitanje novinarke o održavanju lokalnih izbora u oktobru on ističe da je njegov stav da su nova dva člana CIK-a izabrana nezakonito.

"Radi se o stranačkim ljudima SDS i SDA, sa takvom Centralnom izbornom komisijom nema poštenih izbora.
Prvo treba razjasniti da imamo elektronski popis glasača, da prestanu mrtvi glasati, da se prestane sa praksom da se 6500 članova biračkih izbora mijenja noć uoči izbora i da tek kad se steknu ti uslovi treba ići na izbore", poručio je on u Dnevniku FTV.

Radončić o današnjoj odluci Ustavnog suda BiH kaže da svi moraju poštovati te odluke i držati se toga.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije