Bisera Turković odgovorila HDZ-u: Ugrožavate finansijski aranžman s MMF-om

F. V.
Bisera Turković odgovorila HDZ-u: Ugrožavate finansijski aranžman s MMF-om
Foto: EPA-EFE / Bisera Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković izjavila je za Radiosarajevo.ba da primjedbe Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nisu utemeljene jer državni nivo vlasti vodi računa o stvarnim potrebama lokalnih zajednica, te je ovaj finansijski aranžman i ugovoren upravo u njihovu korist.  

Podsjetimo, zvaničnici HDZ-a BiH pozvali su bošnjačke političke predstavnike u tijelima vlasti ''da prestanu s opstrukcijama i neopravdanim primjedbama na realizaciju sporazuma s MMF-om''. Saopćeno je to nakon što je održan online sastanak predsjednika HDZBiH Dragana Čovića i zvaničnika ove stranke na državnoj razini. Iz HDZ BiH su zatražili od SDA da deblokira 330 miliona eura kredita MMF-a. 

"Naime, u svim ranijim slučajevima ugovorenih aranžmana sa MMF-om alokacija sredstava propisivana je na način da se raspoređuju na entitete, odnosno entitete i Brčko Distrikt, zavisno od konkretnog aranžmana. Tako je trebalo biti i ovaj put, imajući u vidu tekst Pisma namjere, usgalašenog i potpisanog od strane Fiskalnog vijeća u Bosni i Hercegovini, te upućenog prema MMF-u, kojim je zatražena pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje, kako bi BiH odgovorila na hitne fiskalne potrebe u cilju poduzimanja mjera na ublažavanju posljedica širenja COVID 19", kazala je Turković. 

Međutim, dodala je, to ne znači da se kroz Odluku predloženu od strane Ministarstva finansija i trezora BiH može mijenjati sadržaj Pisma namjere... 

"Odnosno, ugrožavati ovaj finansijski aranžman na taj način, jer u njegovom tekstu nije ni na koji način naznačen način podjele sredstava unutar Federacije BiH. S te strane za predmet ove odluke, dakle, potpuno je irelevantno kako će Federacija BiH unutar svoje strukture riješiti ove pitanje.

S druge strane, nije na adekvatan način riješen zakonski osnov za ovu vrstu zaduženja. Adekvatnom korekcijom navedenog sasvim sigurno bile bi blagovremeno ispoštovane sve obaveze prema svim nižim nivoima vlasti", kazala je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije