Izetbegović Bevandi: Evo kada ćemo podržati odluku o sredstvima MMF-a

Fena
Izetbegović Bevandi: Evo kada ćemo podržati odluku o sredstvima MMF-a
PrtScr / Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, zajedno s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i njegovim suradnicima, posjetio je danas Tuzlanski kanton (TK).

Tamo je komentirao i kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od 330 miliona KM i činjenici da nije usvojena odluka o povlačenju tih sredstava na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. Izetbegović je kazao da je razlog to što predložena odluka nije pratila odluku MMF-a: 

"Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda naprosto treba uskladiti tu odluku i ona će proći. To treba uraditi što prije."

Premijer Novalić je istaknuo da su u pitanju tehnički detalji koji nisu bili podešeni na pravi način, odnosno ko će vraćati novac te da će to sasvim sigurno riješiti komunikacija između MMF-a i Vijeća ministara BiH u narednom periodu.

Izetbegović i Novalić su s predstavnicima TK razgovarali i o posljedicama pandemije  i izazovima koje je ova kriza donijela.

"Raduje me da u Tuzlanskom kantonu zakonodavna i operativna vlast imaju odličnu saradnju. Novalić je iz ovog kantona i ima 'živu vezu' s ljudima u Vladi", kazao je Izetbegović.

Premijer Novalić je istaknuo da je na sastanku ostvaren uvid u aktuelnu epidemiološku situaciju, ali i sve mjere koje su poduzete na sanaciji posljedica: "Vidjeli smo da su veoma dobro svjesni situacije, imaju mjere koje se uopće ne preklapaju s mjerama Federalne vlade, što je izuzetno dobro", kazao je Novalić, izražavajući nadu da će se kriza veoma dobro prevazići.

Pohvalio je rad Tuzlanskog kantona u zdravstvenom segmentu, istaknuvši značaj resornog kantonalnog ministarstva.

"Njihov angažman pokazuje da već od 12. marta nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom. U budućnosti ćemo se sve više baviti ekonomijom i u tom smislu je očigledno da Tuzlanski kanton ima sposobne igrače, a mi im stojimo u potpunosti na raspolaganju", dodao je Novalić.

Premijer TK Denijal Tulumović danas je kazao da je kantonalnoj vladi prioritet borba s ekonomskom krizom, uz zadržavanje svih epidemioloških mjera: " Sve svoje mjere konceptualno koordiniramo s Vladom FBiH kako ne bi došlo do preklapanja te do toga da pojedine kategorije obrtnika i privrednika ostanu zakinute za finansijska sredstva."

S druge strane, trenutno se očekuje prijedlog rebalansa federalnog budžeta, ali i donošenje takozvanog "korona-zakona" o čemu se govorilo tokom posjete Tuzli te je Novalić naveo da su osnovne postavke zakona određene u dogovoru sa svim političkim subjektima.

"Zakon se može doraditi u Vladi BiH i Federalnom parlamentu i mi ne bježimo od toga da se neke stvari ubace, posebno ono što se odnosi na referentne mjesece i slično", istakao je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije