Bisera Turković: Bevanda diže prašinu, nećemo odstupiti ni za jotu...

Faruk Vele
Bisera Turković: Bevanda diže prašinu, nećemo odstupiti ni za jotu...
Foto: Privatni album / Bisera Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i šefica bh. diplomatje, Bisera Turković, potvrdila je za Radiosarajevo.ba da ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu glasali za odluku o povlačenju sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

 Podsjetimo, u pitanju je 330 miliona eura koje je MMF odobrio našoj zemlji za borbu protiv novog soja koronavirusa.

Odgovor lidera 

Za odluku nisu glasali ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović, dok današnjoj sjednici, kako je saopćeno, "nije prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić". 

Vijeće ministara bez odluke o povlačenju novca od MMF-a: Evo ko je bio protiv

Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o povlačenju sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Podsjetimo, u pitanju je 330 miliona eura koje je MMF odobrio našoj zemlji za borbu protiv novog soja koronavirusa.

"Što se tiče odluke, da tačno je. Ministri iz reda bošnjačkog naroda su glasali protiv odluke dok se ona ne usuglasi sa Pismom namjere. Mi tražimo da ono što je u Pismu namjere, da se to reflektuje i u prijedlogu odluke i da se ispoštuje ono što su politički lideri u Pismu namjere dogovorili i ugovorili. Ovdje, u samoj odluci, je napisano nešto drugačije i ja sam prije sjednice Vijeća ministara, dakle, sinoć, rekla koji su to razlozi, šta je to potrebno da bi mogli glasati, da se ugradi u navedenu odluku, a kako ne bi bilo nerazumijevanja i kako bi se omogućilo jutros glasanje. To nije prihvaćeno, to je odbijeno. Odbijeno je da se uzme u razmatranje. I samim tim mi smo glasali protiv, što je sasvim logično", kazala je Turković za Radiosarajevo.ba. 

Ona nije precizirala na čemu se konkretno insistirao u zahtjevima bošnjačkih ministara.

U međuvremenu, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev bošnjačkih ministara da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, što je ranije saopćeno. 

"Ne mogu ni da komentiram to što je on (ministar Bevanda) komentirao. On se, očigledno, meni obraća preko medija, a ne direktno, što nije uredu. Ja sam njemu svoje primjedbe uputila direktno, a ne preko medija. Isto tako bi bilo za očekivati da i on meni uputi komentar, a da se pri tome ne služi medijima. Očigledno hoće da diže medijsku prašinu. No, dobro, kako god želi", kazala je Turković, te dodajal: 

"Mi ni za jotu ne odstupamo od Pisma namjere. Ne tražimo ništa što nije u Pismu namjere. Ne tražimo ništa što politički lideri nisu usaglasili već. Mi tražimo samo da se to u potpunosti ispoštuje". 

Dodala je kako misli da se partneri u vlasti trebaju dogovarati... 

"Da uvažavamo mišljenja jednih drugih. Ako neko ima prigovor na određenu formu odluke, ili na nedostatak odluke, onda to treba uzeti u razmatranje, treba to ugraditi. Ili ako se smatra da ne treba da se ugradi, da se pojasni zašto ne treba. Niko ne radi stvari na pamet. Prema tome, mislim da je malo više kooperativnosti u radu jeste neophodno", istakla je Turković. 

Bevandin način 

Na pitanje da li se radi o političkim manevrima koji imaju za cilj nastavak političkih blokada kakve smo od HDZ-a Dragana Čovića i ranije viđali, Turković je istakla kako ne želi problematizirati političku pozadinu. 

Blokiran novac: Bevanda izrazio žaljenje što ministri nisu podržali odluku

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine ispunilo je potrebne tehničke uvjete za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 miliona eura iz posebnog kreditnog programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) namjenjenog za pomoć u suzbijanju pandemije COVID- 19, ali to nije moguće realizirati, jer na današnjoj sjednici nije donesena odluka Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva.

"Neću uopće da ulazim u tu sferu politizacije. Ja znam ono što je preda mnom. To je Pismo namjere. To je prijedlog odluke kakav je donesen. A to je ono ponašanje koje nije uredu. Da se ide prvo medijima... To nije način na koji treba radit. Obrtati se prvo medijima, a onda dostaviti pismo! Ovo se drugi put dešava od gospodina Bevande.  Možda je to želja da radimo na taj način, poštujem i to, mada mislim da nije nigdje u pravilima o radu VM BiH. Vjerovatno će onda trebati izmijeniti procedure, pa reći da je to način na koji treba da se radi", zaključila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije