Mandić o problemima u karantinu i štrajku glađu građana: Žao mi je

Radiosarajevo.ba
Mandić o problemima u karantinu i štrajku glađu građana: Žao mi je
Foto: Screenshot / Vjekoslav Mandić

Ne znam zašto građane koji su u karantinu nisu testirali nakon 14 dana. Mi smo takvu preporuku poslali epidemiolozima još 14. aprila, kazao je danas Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Odgovarajući na pitanje zašto se dopustilo da ljudi koji su u karantinu počnu štrajk glađu zbog loših uvjeta i zbog toga što su zadržani duže od 14 dana, Mandić je istakao da mu je žao što je došlo do takve situacije.

Podsjetimo, jučer se i u karantinu na Bjelavama odvijala drama kada je žena prijetila da će se spaliti. Mediji su prenosili i potresne ispovijesti građana koji su isticali da više ne mogu izdržati, da su zaključani u sobi, a među njima je bila i majka s dvoje male djece.

"Žao mi je što je došlo do takve situacije, što odbijaju hranu. Molim ih da ne ugroze dodatno svoje zdravlje. Epidemiolozi su dužni nakon 14 dana izvršiti testiranje i ako je nalaz negativan prekida im se karanten", istakao je Mandić.

Kazao je i da želi razjasniti nejasnoće koje ima javnost kada je u pitanje smještanje u karantin.

"Naredbom od 26. ožujka počela je primjena karantene u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti. Uslijedila je odluka da sve osobe koje ulaze u BiH imaju biti smještene u karantene.

Rješenjem se propisuje karantena u trajanju od 28 dana, tako je regulirano zakonom. Ali smo 14. travnja dobili preporuku od Svjetske zdravstvene organizacije i proslijedili je nadležnim da se karantena može smanjiti na 14 dana uz uvjet epidemiološkog izvješća i rezultata testiranja", rekao je Mandić.

Drama u karantinu na Bjelavama: Jedna osoba prijeti samozapaljivanjem

Policija i vatrogasci na terenu

Na pitanje o eventualnoj novoj nabavci testova, odgovorio je da zasad imaju dovoljno, a ako se ukaže potreba, na vrijeme će ih nabaviti.

Komentirajući izjavu iz Doma zdravlja KS da nemaju testova, Mandić je kazao da se direktor Doma zdravlja treba obratiti kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije